Scarlatină în mai multe şcoli din Gorj
Numeroase cazuri de îmbolnăviri cu scarlatină s-au înregistrat, în ultima săptămână, în şcolile din Gorj. Copiii se află în prezent sub tratament, iar la nivelul unităţilor şcolare au fost instituite măsuri speciale pentru dezinfecţie.
Părinţii copiilor care studiază la Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu au intrat în panică, după ce doi elevi de la clasa pregătitoare au ajuns la spital, în cazul lor existând suspiciunea că au scarlatină. Cei doi micuţi sunt colegi în aceeaşi clasă, însă s-au îmbolnăvit la distanţă de câteva zile. Copiii se află în acest moment sub tratament, în spital.
„La Şcoala Gimnazială «Constantin Săvoiu», doi copii de la clasa zero sunt internaţi în Secţia de Boli Infecţioase. Un copil a fost depistat în data de 30 noiembrie, iar celălalt în data de 3 decembrie. Sunt cazuri diferite, nu există o legătură epidemiologică între ei. Exudatul faringian la copilul din 30 noiembrie a ieşit negativ, dar probabil a ieşit aşa pentru că părinţii obişnuiesc să dea antibiotice înainte de a se face exudat. Şi în momentul în care recoltezi, dacă ai luat antibiotic, influenţează”, a declarat Marius Boieriu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
De asemenea, la Grădiniţa nr. 8 din Târgu Jiu au fost depistate două cazuri de îmbolnăvire cu scarlatină. Unul dintre copii a fost internat în 24 noiembrie, iar celălalt în data de 28 noiembrie. Şi în aceste cazuri, rezultatul analizelor a fost negativ. „La internare au fost simptomele, dar în gât, exudatul a fost negativ. S-a stabilit că este, s-a tratat, dar era exudatul negativ, pentru că au luat antibiotice înainte”, a explicat directorul DSP Gorj.
Şi la grădiniţa din Peşteana, comuna Bîlteni, a fost identificat un copil cu scarlatină. A fost internat în data de 30 noiembrie şi este încă sub tratament, tot în spital. Şi în acest caz rezultatul analizelor specifice a ieşit negativ. Totodată, un alt caz s-a înregistrat la Şcoala Gimnazială din comuna Leleşti. Un elev de la clasa a II-a, care s-a îmbolnăvit de scarlatină, a ajuns luni, 3 decembrie, la spital. În acest caz, exudatul este în lucru.
Părinţii copiilor care studiază în aceeaşi clasă cu cei care s-au îmbolnăvit au primit o scrisoare de informare din partea DSP Gorj, în care li s-a comunicat despre existenţa acestor cazuri, despre semnele şi simptomele scarlatinei, astfel încât să ia măsuri de îndată ce observă astfel de probleme şi la copilul lor.
Semne şi simptome
Scarlatina este o boală infecto-contagioasă acută, dată de diferite tulpini toxigenice de Streptococ B hemolitic de grup A. Perioada de incubaţie este de 1-4 zile. Debutul bolii este brusc, cu febră, frisoane, durere de gât, cefalee, dureri abdominale, greaţă sau vărsături. Erupţia caracteristică apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariţia febrei, într-un singur puseu. Iniţial, apare la nivelul gâtului şi se extinde spre torace şi extremităţi.