Scandal la Rânca. Ce acuzaţii li se aduc cabanierilor!
Rânca este departe de a deveni o staţiune modernă, care să ofere tuturor turiştilor confortul de care au nevoie. De ani buni mocneşte un conflict între Obştea Banca Gilortul, care deţine peste 30% din suprafaţa totală a staţiunii, şi proprietarii de pensiuni şi cabane din zonă. Gheorghe Fîrlan, preşedintele Obştii Banca Gilortul, a declarat că nimeni nu plăteşte apă în Rânca şi că zeci de construcţii nefinalizate au devenit focare de infecţie. „Credeţi că are cineva apometru în Rânca?”, spune Fîrlan.
Peste 200 de pensiuni sunt ridicate pe terenul Obştii Banca Gilortul. „În iulie 2014 s-a făcut proces verbal, s-au predat cele 228 de pensiuni. În momentul în care eu am preluat erau şi debite de vreo 300.000 lei. Mai bine de jumătate din concesionari nu s-au prezentat să încheie contracte cu obştea, pe unii dintre ei i-am notificat şi de trei ori. Am apelat la o casă de avocaţi să facem un contract mai ferm, majoritatea au venit, însă nici acum după trei ani nu avem o situaţie foarte clară a contractelor de acolo”, a declarat Gheorghe Fîrlan, preşedintele Obştii Banca Gilortul, la o emisiune TV.
Printre cabanierii care contestă dreptul de proprietate al Obştii Banca Gilortul în Rânca se numără şi preşedintele Asociaţiei Concesionarilor, Constantin Pănescu. „Mă cunosc din anul 2014 cu domnul Fîrlan, Asociaţia Banca Gilort este o asociaţie cu scop nepatrimonial şi nu poate fi succesoarea unei instituţii de credit, respectiv a Băncii Populare Gilortul”, a spus Constantin Pănescu.
INTERESE
Cert este că interesul în Rânca este enorm, asta şi pentru subvenţiile pe care aceste obşti le primesc anual de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. „În anul 2016 am încasat de la APIA, pentru terenul din Rânca, 181.000 lei şi am plătit 120.000 lei impozit la primărie pentru că ne-au dat tot terenul intravilan, deşi nu este tot intravilan”, a mai spus Gheorghe Fîrlan.
PROIECTE
Întrebat ce proiecte de dezvoltare are obştea pentru această staţiune, preşedintele Gheorghe Fîrlan a precizat: „Intersecţia DN 67 Transalpina cu strada Gilort, obştea vrea să facă trei parcări supraetajate, în zona universităţii avem în proiect să facem o pârtie de schi, 1,3 kilometri, telecabină, mai vrem să facem un centru SPA şi un tunel de sticlă şi o bandă rulantă. Costurile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro”.