Scandal cu strigături între sindicalişti, după alegerile de la USMO
Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO) va fi dizolvată în maxim un an, au decis vineri, sindicaliştii prezenţi la întâlnire. Totodată, s-a decis ca de această problemă să se ocupe Dan Pârvulescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), desemnat preşedinte la USMO, Cristian Lădaru, liderul de la Roşia, ales vicepreşedinte şi Gheorghe Etăgan, numit secretar general. Numirea lui Etăgan a creat disensiuni între lideri, a declarat Constantin Mitrescu, preşedintele Energia Rovinari, care nu a votat noua conducere. Totodată, Mitrescu a cerut un audit la USMO, considerând că Etăgan a folosit patrimoniul uniunii în interes propriu. Dan Pîrvulescu, preşedintele FNME, a declarat că a decis să facă sindicalism, iar „unii nostalgici“ nu înţeleg că lumea s-a schimbat. După şedinţa de vineri, se conturează o ruptură a lui Pîrvulescu de Marin Condescu, dar şi un conflict cu Constantin Mitrescu.
Scandalul porneşte de la bani. USMO nu mai are membri de sindicat, dar are patrimoniu. Deţine acţiuni de la Hotel Mina de la Rânca, de aproape 1 milion de lei, acţiuni la Medservmin, Minprest, UEF Motru şi membru asociat la CS Pandurii, de alte câteva milioane de lei. La şedinţa din 2 septembrie a participat şi Marin Condescu, fostul lider al minerilor. Preşedinte al USMO a fost ales Dan Pîrvulescu. El va face echipă cu Cristian Lădaru şi Gheorghe Etăgan.
Mitrescu, atac la Pîrvulescu şi Etăgan
Constantin Mitrescu, liderul Energia Rovinari, a declarat că a fost la şedinţă, dar nu a votat. Motivul principal a fost alegerea lui Etăgan. Gheorghe Etăgan a fost pus pe lista de disponibilizaţi, iar în câteva zile nu va mai fi salariat al CE Oltenia. „Eu am spus de acolo că nu votez. Eu îl atac toată ziua pe Constantin Creţan că nu are ce căuta acolo. Şi Pîrvulescu a trimis adresă că nu este membru de sindicat şi nu are ce căuta la negocieri şi înregistrezi pe cineva care ştii că peste o săptămână nu mai are calitate de salariat“, a declarat Constantin Mitrescu.
O altă problemă este evaluarea acţiunilor Uniunii la Hotel Mina. Mitrescu susţine că a văzut rapoartele de evaluare, trei la număr, primul fiind de 4, 6 milioane de lei, al doilea de 1, 6 milioane de lei, iar ultimul 3, 4 milioane de lei, diferenţa dintre ele fiind de câteva luni. Evaluarea de 1, 6 milioane de lei a permis CE Oltenia să ia pe nimic acţiunile USMO la Hotel Mina din Rânca, iar la schimb Etăgan a fost scos de pe lista de concedieri, zice Mitrescu. „Programul de restructurare al lui Ciurel a fost până la 31 decembrie 2017. Eu am avut vicepreşedinte care îndeplinea condiţiile cu două luni înainte şi a fost dat afară de Ciurel. Etăgan care îndeplineşte condiţiile în iunie 2017 a rămas. A avut o baghetă magică pentru a dispărea de pe listă sau a fost favorizat de Ciurel?“, se întreabă Mitrescu. Acţiunile USMO la hotel au fost vândute CEO cu 560 de mii de lei. „Diferenţa de bani trebuia să vină la USMO. Ştiţi bine că în perioada aia noi nu puteam face acţiuni pentru că nu aveam bani. Trădătorul Etăgan a contribuit la definanţarea noastră. Pe mine asta m-a deranjat. Nu este nicio deosebire între el şi Ion Ruşeţ. Ruşeţ ne-a lucrat organizatoric, el financiar“, a mai spus liderul Energia Rovinari, care a cerut un audit la USMO.
Pârvulescu: Vrem să facem sindicalism
Preşedintele Dan Pîrvulescu a declarat că noua conducere a fost numită pe un an, timp în care vor fi făcute demersurile pentru dizolvarea uniunii. El a mai spus că liderii vor să facă sindicalism. „Sunt unii nostalgici care au dorit altceva. Eu doresc să facem sindicalism. În momentul în care delegaţii spun ceva, nu face Mitrescu regulile. Mă abţin să mai comentez“, a declarat Pîrvulescu. La şedinţă a fost prezent şi Marin Condescu, fostul preşedinte, care ar fi cerut lămuriri cu privire la cheltuirea banilor la USMO şi ar fi fost o ceartă pe această temă. Hotărârea luată vineri pare să fie şi o ruptură definitivă a unor sindicate de Marin Condescu. „Eu am susţinut că trebuie să ne îndepărtăm de tot ceea ce a fost greşit în mişcarea sindicală şi asta voi face, că place sau nu. Din păcate, unii nu înţeleg că s-a schimbat lumea, visează în continuare. Sindicatele care vor să facă sindicalism mi-au spus că dacă vrem să stopăm ce a fost până acum trebuie să candidez eu“. Cât despre evaluarea acţiunilor USMO la hotelul de la Rânca, Pîrvulescu spune că unii fac o confuzie între evaluare şi valoarea de piaţă. „Referitor la evaluare dacă consideră că nu a fost în regulă nu înţeleg de ce nu au făcut plângeri penale până acum“. Cert este că patrimoniul USMO este de câteva milioane de lei, bani care însă vor ajunge doar la sindicatele ce au contribuit. „Îmi pare rău că după anii de luptă s-a schimbat aşa radical. (...) Problema lui Mitrescu şi sindicatului din Rovinari e că sunt membri, dar nu au contribuit cu nimic la patrimoniu“, a încheiat acesta.