Satul cu o sută de locuitori

Satul Timişeni din comuna gorjeană Fărcăşeşti a ajuns astăzi o ruină. Case părăsite şi doar câţiva bătrâni mai aşteaptă şi acum să fie expropriaţi ca să o poată lua de capăt în altă parte. Mulţi dintre ei nu au mai putut suporta praful de cărbune şi zgomotul asurzitor al carierei aşa că şi-au făcut bagajele şi au lăsat în urma agoniseala de o viaţă. Alţii, mai au de suferit pentru că primăria este în imposibilitatea de a elibera actele de proprietate fără de care oamenii nu pot fi expropriaţi de unităţile miniere.

În Timişeni mai trăiesc astăzi circa 100 de oameni şi ei cu gândul de a putea scăpa într-o zi de coşmarul care îi chinuieşte de câţiva ani buni. Rămaşi fără terenurile agricole, oamenii se luptă să mai cultive câte ceva în grădinile din curtea casei însă, spun ei, fără folos. Ar pleca şi mâine din acest sat uitat de lume însă mulţi dintre ei nu au putut obţine încă titlurile de proprietate de la primărie, acte fără de care nu pot fi despăgubiţi. ”Nu ne dau titluri de proprietate de la primărie. Eu am avut casa la soţul meu şi nici acum nu am văzut niciun ban ca nu am avut act de la primărie. Asta e, stăm să înghiţim praful de cărbune, în grădină nu ni se mai face nimic”, a declarat Maria Căruntu din Timişeni.

Alţii dintre ei nu au vrut să vândă, în schimb s-au mutat în alte colţuri ale ţării venind la Timişeni doar vara ca să mai îngrijească măcar puţin casa părintească. ”Doar casa mai e aici, eu am plecat de mulţi ani la Bucureşti că acolo am copiii. Mai vin vara să mai îngrijesc puţin pe aici, vin singur ca soţia este bolnavă cu inima şi nu vine cu mine. Aş vinde, dar cine să cumpere aici în zona asta că la mină e mai greu de vândut”, a declarat Ion Pupăzan.

Primăria promite

Viceprimarul comunei Fărcăşeşti, Dan Bălu, instalat recent în funcţia de primar, face responsabil pentru toată această situaţie pe fostul topograf al comunei. Acesta spune că, în prezent, a fost contractată o nouă firmă de topografie ce va rezolva în cel mai scurt timp problema titlurilor de proprietate din Fărcăşeşti. Potrivit primarului, la ora actuală mai sunt doar opt sau nouă familii care nu au încă titlurile de proprietate eliberate. ”Urmează ca în scurt timp sa le întocmim procesele verbale de punere în posesie şi adeverinţele de proprietate după care dânşii să meargă la unităţile miniere să poată să negocieze şi să vândă aceste terenuri.  Până acum a fost o situaţie în comună, au fost alţi topografi, dar acum am încheiat un contract cu o nouă firmă de topografi din martie anul acesta şi sperăm să rezolvăm în cel mai scurt timp problema oamenilor“, spune Bălu.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: