Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Sătenii din Seciurile au câştigat degeaba procesul pentru reconstruirea caselor

Localnicii din Roşia de Amaradia, care fac parte din Asociația Sinistraților din satul Seciurile, mai au de așteptat până când cei cu care s-au judecat ani de zile le vor reconstrui casele și gospodăriile. Curtea de Apel de la Craiova le-a dat câștig de cauză, însă hotărârea este irevocabilă, nu și executorie. Din acest motiv, cei care ar trebui să le reconstruiască proprietățile celor 30 de familii au apelat la căi extraordinare de atac.

Asociația Sinistraților din satul Seciurile s-a judecat ani de zile cu Complexul Energetic Oltenia, Divizia Minieră, Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Primăria Roșia de Amaradia, Consiliul Județean și Prefectura Gorj. În vara acestui an, Curtea de Apel Craiova le-a dat câștig de cauză celor care în 2006 au fost afectați de alunecările de teren.  Aceste instituții, în special Complexul Energetic Oltenia, sunt obligate acum, printr-o hotărâre irevocabilă a Curții de Apel Craiova, să reconstruiască 31 de gospodării individuale, compuse din terenuri extravilane și intravilane, case de locuit, anexe gospodărești, magazii, grajduri, cotețe pentru păsări, garduri de beton, lemn, sârmă, fier, fântâni, pătule, etc.

Hotărârea, contestată de instituțiile implicate

Potrivit primarului Liviu Cotojman, decizia Curții de Apel Craiova a fost atacată. „Din câte știu eu, Complexul Energetic Oltenia a depus o contestație în anulare. Nu știu exact motivele, dar știu sigur că a recurs la această cale de atac pentru că hotărârea era numai irevocabilă, nu și executorie. Mai știu că cei de la Consiliul Județean au fost vineri la Craiova și au cerut lămuriri cu privire la motivarea sentinței, ca apoi să vedem ce facem. Dacă nu reuşim să aducem procesul în starea inițială și să anulăm hotărârea de la Craiova, trebuie să punem practică hotărârea, CEO trebuie să știe ce să facă. Se va lua în calcul probabil ce a făcut guvernul și restul va face Complexul.  Problema este că în viitor sunt și alții 150 care sunt îndreptățiți, care au rămas, vor face acțiuni în instanță în baza acestei hotărâri și în felul acesta este creat precedentul”, a precizat Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.

Garda de Mediu a anticipat pericolul de la Seciurile

Membrilor din Asociația Sinistraților din satul Seciurile le-a fost de mare folos o adresă emisă de Garda Națională de Mediu în martie 2005, cu un an înainte de producerea alunecărilor de teren, prin care compania minieră a fost avertizată că nu respectă tehnologia de exploatare a lignitului.

Prin aceeași adresă, s-au trasat anumite obligații în sarcina CEN Craiova - Sucursala Minieră Prigoria, cum se numea pe atunci, obligații pe care complexul nu a susținut și nici nu a dovedit că le-a îndeplinit,iar Garda de Mediu a concluzionat că acele nereguli găsite au o contribuție la fenomenul de alunecare a terenului, menționând inclusiv că traficul greu care generează vibrații a determinat fisuri la locuințele cetățenilor. Specialiștii Gărzii Naționale de Mediu au apreciat că la Seciurile a fost vorba de exploatarea defectuoasă a zăcământului minier din zonă, respectiv încălcarea avizului de mediu prin modificarea neautorizată a tehnologiei de exploatare, nesupravegherea fenomenului de instabilitate a haldei în zona benzii de transport cărbune, nerespectarea unor norme de drenare corespunzătoare a apelor a  lacului aflat în amonte de satul Seciurile, inclusiv colectarea apelor de pe versanți, a apelor pluviale.

Cum a vrut CEO să scape de reconstrucția gospodăriilor

În instanță, Complexul Energetic Oltenia a susținut că alunecările de teren din satul Seciurile sunt generate de cauze naturale, cauza principală fiind efectul apelor subterane. Mai mult decât atât, alunecările nu au nicio legătură cu frontul de lucru al exploatării miniere , iar prin Hotărârea de Guvern 810 din 2006 au fost alocate fonduri pentru reconstruirea locuințelor sinistraților și au fost acordate materiale de construcții pentru cei care și-au reconstruit gospodăriile în regie proprie. Complexul s-a mai apărat în baza tabelelor depuse la dosar de către Primăria Roșia de Amaradia cu cei care au primit sprijin de la Guvern invocând faptul că statul intervine numai în cazuri de calamitate naturală, această intervenție demonstrând faptul că lucrările miniere din zonă nu au favorizat alunecările de teren. Complexul Energetic Oltenia a fost reprezentat în instanță de consilierul juridic Laura Elena Manea.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: