Sat afectat de alunecările de teren, readus la viață după mai bine de un deceniu
Au trecut 16 ani de la alunecările de teren care au zguduit satul Seciurile din comuna Roșia de Amaradia. În mai 2006, pământul a luat-o la vale și odată cu el agoniseala de o viață a sute de localnici. Mulți au plecat în zonele unde Guvernul le-a construit case, însă cei mai puțin afectați nu și-au părăsit gospodăriile. Autoritățile au început să reconstruiască satul, iar acum pot spune că l-au readus la viață.
Nenorocirea s-a produs în noaptea de 5 spre 6 mai 2006. Alunecările de teren au afectat atunci sute de gospodării. Cu sprijin de la Guvern, o parte din cetățenii afectați au primit locuințe în satele de strănutați de la Cojani și Albeni, iar alții au fost despăgubiți financiar și au decis să-și refacă gospodăriile în regie proprie.
Au fost și cetățeni care, oricât au insistat la acea vreme autoritățile locale și reprezentanții Guvernului să plece din zona de risc, au rămas în satul natal. ”Vreau să vă spun că după 16 ani am reușit și pot să spun că am readus satul Seciurile la viață. Am creat toată condițiile pentru o viață bună, localnicilor care ar rămas aici. Nici nu se mai vede că în mai 2006, satul a fost afectat de alunecările de teren. Casele cele mai afectate au fost distruse, iar restul au fost reabilitate. Vreau să vă spun că drumul care tranzitează satul și care s-a rupt atunci în mai multe locuri a fost asfaltat în totalitate, avem iluminat public pe led, apă curentă, școala a fost modernizată Vreau să vă spun că aici nici nu se mai cunoaște că au fost alunecări de teren. Noi zicem că pericolul a trecut și putem sta liniștiți. Mai sunt mici alunecări de teren în perimetrul minier”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.
Dacă în satul Seciurile în 2006 erau 630 de gospodări, în prezent mai sunt aproximativ 550.