Şapte proiecte Erasmus la Liceul Tehnologic Peştişani
Liceul Tehnologic Peştişani se bucură de un succes impresionant în atragerea de proiecte Erasmus. Încă din anul 2011, unitatea şcolară şi-a creat un profil european şi s-a stabilit o strânsă colaborare cu parteneri din Germania, Polonia şi Portugalia. Cel de-al şaptelea proiect se numeşte „Erasmus+Profesionişti Europeni” şi a fost realizat din dorinţa de a accentua pregătirea viitorilor absolvenţi de licee tehnologice din zona rurală și chiar urbană.
Liceul Tehnologic Peştişani a derulat până în prezent patru proiecte LdV – IVT, două proiecte Erasmus+, precum şi alte proiecte din fonduri europene. Proiectele au avut un impact pozitiv asupra performanţelor elevilor, asupra profesorilor, atât la nivelul şcolii şi comunităţii locale, cât şi la nivel judeţean. „Elementul de noutate pe care l-am adus în noul proiect a fost extinderea consorţiului «GJ Consortium in Europe», din 2016, prin adăugarea unui liceu nou, din mediul rural, fără experienţă în implementarea proiectelor cu finanţare europeană de acest tip, şi anume Liceul Tehnologic Stoina. Cele patru licee partenere sunt localizate geografic în cele patru puncte cardinale, fiecare la nivelul judeţului şi anume: Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” Peștișani, Liceul Tehnologic Bustuchin, Liceul Tehnologic Stoina și Colegiul ,,Gheorghe Tătărescu” Rovinari”, a declarat Marinela Iliescu, directorul Liceului Tehnologic Peştişani şi coordonatorul proiectului.
Obiectivele proiectului
Printre obiectivele proiectului se numără: dobândirea de competenţe de către 60 de elevi ai liceelor tehnologice, membre ale consorţiului, în vederea creşterii competitivităţii pe piaţa forţei de muncă, dezvoltarea competenţelor elevilor în vederea conştientizării şi înţelegerii culturii ţărilor europene şi dezvoltării sentimentelor de cetăţenie şi identitate europeană. Grupul ţintă sunt 60 de elevi din ciclul superior al liceului, la specializările: Tehnician electromecanic; Tehnician operator tehnica de calcul; Tehnician în automatizări; Tehnician în instalaţii electrice şi Tehnician mecatronist nivelul 4, din clasele a XI a şi a XII-a. „Pe perioada de derulare a proiectului se vor organiza stagii de formare la locul de muncă pentru formabilii VET la partenerii noştri din Portugalia și Germania și anume: ESCOLA PROFISSIONAL DO MONTIJO -Associação para a Formação Profissional e Desenvolvimento do Montijo – Portugalia, X.P.T.O - Soluções Informáticas e Formação LDA – companie IT din Portugalia și Handwerkskammer Potsdam – Germania”, a mai declarat Marinela Iliescu, directorul liceului din Peştişani.