Sânzienele de asfalt, la Muzeul de Artă
Curtea Muzeului de Artă Târgu Jiu găzduieşte vineri, 23 iunie 2023, de la ora 10:00, întâlnirea ”Sânziene de asfalt”, ediția a doua, un eveniment ce vrea să păstreze în zona urbană ia românească și tradițiile.
„Sânziene de asfalt” reuneşte o expoziție de costume tradiționale vechi și cu povești fascinante, atelierele pentru copii și adulți, muzica, demonstrații de cusături, mărgelit și ceramică tradițională. Coronițele din sânziene vor transforma curtea muzeului, timp de două ore, într-o mare șezătoare urbană.
„”Sânziene de asfalt” este o manifestare cultural-educativă, un demers inedit, conturat astfel încă din titlu, menit să răspundă unor așteptări actuale. Alăturarea de termeni, ”Sânziene” și ”asfalt”, dincolo de faptul că atrage atenția, este și creatoare de context. Ridică semne de întrebare, răspunde unor provocări conjuncturale, crează spațialitate și transgresează limite aparent ireconciliabile. Sunt prezente, deopotrivă, o sărbătoare creștină și un ritual precreștin, elemente patrimoniale străvechi și stilul urban ascendent, satul tradițional conservator și citadinul frenetic, poveștile înțelepte și jocurile copilăriei. ”Sânziene de asfalt” este un moment, o clipă, o reverie, o nostalgie, o tresărire, o dorință, un joc al timpului, spațiului, formelor și culorilor. Este o poveste despre noi, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Este, de fapt, o șezătoare modernă, cu actanți de toate vârstele, cu spații și ritmuri diferite, dar uniți de bucuria celebrării unei sărbători a soarelui, a luminii, a elementului identitar profund” spune șeful Secției de Artă și Etnografie a Muzeului Județean Gorj, Albinel Firescu.
Printre costumele tradiţionale prezentate se numără: costumul moștenit de la Sabina Toderoiu, sora Ecaterinei Teodoroiu, costumul moștenit de la Elena Crăciunescu (soția lui Al. Crăciunescu, fost prefect de Gorj în perioada anilor 1940), costumele celebrei Maria Lătărețu, dar și al Filofteiei Lăcătușu.
Atelierele susținute în colaborare cu Centrul pentru Cultură și Artă ”Cobilița”, reunite sub titlul ”Ne-ntâlnim la șezătoare” se adresează atât copiilor cât și adulților care s-au înscris în prealabil. Aceștia vor coase, țese și modela și, de asemenea, se vor întâni cu meșterii populari Adriana Toropu, Florentina Măgureanu și Raluca Cuba, care îi vor învăța să lucreze cu mărgele.
În ceea ce priveşte arta pe ceramică, alături de participanţi va fi cunoscutul olar Ion Rătezeanu, care duce mai departe cu mândrie meșteșugul său.
Cântecul și dansul nu vor lipsi, elevii și profesorii Ansamblului ”Cobilița” (vioară, chitară, canto) și ai Studioului de Dans ”Măiastra” (balet), susținând un adevărat spectacol.
Partenerii Consiliului Județean Gorj și ai Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” sunt Centrul pentru Cultură și Artă ”Cobilița”, Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell”, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, Grupul ”Șezătoarea” și Școala Sanitară Postliceală ”Omenia” Târgu Jiu.