Salariaţii UMR au ieşit din greva foamei fără să obţină nimic
Au stat două zile înfometaţi şi au îndurat frigul la poarta unităţii, însă au renunţat la protest chiar dacă nu au reuşit să schimbe în vreun fel decizia conducerii. Este vorba de salariaţii Uzinei Mecanice Rovinari, care intraseră în greva foamei nemulţumiţi de faptul că vor fi daţi afară urmare a intrării în faliment a UMR și care au avut joi o discuție cu șefii. În urma ședinței sperau să fie și ei prinși pe lista cu personalul ce va fi păstrat în cadrul unității, dacă societatea Popeci Utilaj Greu din Craiova obține închirierea unității până la vânzarea activelor, lucru care nu s-a întâmplat.
Greviștii foamei de la UMR au renunțat la protest, mai ales că mulți dintre ei s-au mulțumit cu faptul că cei din conducere le-au garantat că vor primi drepturile salariale restante în cel mai scurt timp. "După ce am stat în greva foamei nu ne-a fost rezolvată nicio cerință. Plus de asta, ce ne-a promis legat de bani se știa că se dau de la sine. Ne-au spus că nu este loc de noi în unitate. Au zis că este alegerea celor de la Popeci Utilaj Greu SA şi că dânşii decid pe cine păstrează. Asta este în România, deci să te rogi să munceşti pe 400-500 lei şi nu te primeşte. Să-şi primească oamenii lor şi relaţiile lor", a declarat Costinel Vâlceanu. Un alt salariat, care a stat și el în greva foamei, a spus că își va căuta dreptatea în instanță.
Toți cei 209 salariaţi ai UMR se află în prezent în preaviz urmare a intrării în faliment a unităţii. Rămâne de văzut dacă adunarea creditorilor va fi de acord ca societatea din Bănie să închirieze activele până la vânzarea lor, pentru continuarea activităţii în unitate. "Domnul Popeci încearcă să sprijine activitatea prin contracte aduse din exterior. Deci ponderea cea mai mare vor fi contracte de export, pe care o să le gestionăm noi. La o analiză destul de atentă, în ideea de a face şi rentabilă activitatea, numărul maxim de angajaţi la UMR va fi de 140-150. Oamenii au cam înţeles care este procedura pentru selecţie. Le-am spus că trebuie să păstrăm personalul direct productiv", a precizat directorul tehnic al SC Popeci Utilaj Greu Craiova, Ion Mihaiu, care a explicat că nu exclude posibilitatea efectuării de noi angajări la UMR, fiind nevoie de operatori maşini cu comandă numerică, dar şi de sudori mig mag.
Administratorul special al UMR, Eduard Apostoleanu, spune că unitatea şi-ar putea reveni dacă nu ar mai depinde de contractele cu CE Oltenia, axându-se strict pe contractele cu firmele străine, dar și dacă s-ar face o reconversie a personalului.