FNME calculează dacă sunt bani pentru cei 1200 de „neconcediaţi”
Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a solicitat Complexului Energetic Oltenia mai multe date economice pentru a încerca să anticipeze dacă fondul de salarii va fi suficient sau va depăşi cheltuielile pe anul acesta. Dan Pîrvulescu, preşedintele FNME, crede că rectificarea bugetului, prin mutarea unor sume de la plăţi compensatorii la fondul de salarii, nu se va face.
Bugetul CEO pe 2016 prevedea sume pentru 2.000 de concedieri colective, din care s-au făcut doar 800. Compania a cerut rectificarea bugetului, propunere respinsă de Ministerul Energiei. În aceste condiţii, nu sunt surse pentru plata salariilor în ultima lună a anului. Dan Pîrvulescu nu crede că rectificarea bugetului va fi aprobată: „Eu nu cred că se va face rectificarea. E posibil să găsim înţelegere să plecăm de la câştigul mediu programat în buget şi atunci să nu fie aşa mari probleme“.
FNME a cerut companiei date privind numărul de salariaţi la finalul lui august, septembrie, octombrie 2016, ieşirile din companie din lunile august, septembrie şi octombrie, cheltuielile cu salariile pe primele 10 luni, cheltuielile cu bonusurile, plăţile compensatorii pentru concedierile din primele 10 luni şi câştigul mediu pe salariat august – octombrie. Totdată, a solicitat vânzările de energie şi cărbune, dar şi costurile, pe termocentrale şi cariere. Liderul FNME Dan Pîrvulescu susţine că aceste date vor arăta dacă bugetul pe 2016 este suficient pentru a acoperi şi cheltuielile cu cei 1200 de angajaţi care au rămas în companie, deşi au fost puşi pe lista de concediaţi. „Prin datele acelea rezultă cu aproximaţie dacă ne încadrăm sau nu în fondul de salarii pe 2016. Când voi avea cât e fondul pe 10 luni automat voi şti cât mai rămâne pe următoarele două luni. Atâta timp cât ştiu câştigul pe octombrie şi august pot să văd cu destulă precizie cam cât e cel real şi pentru noiembrie şi decembrie. Înmulţim cu numărul de personal de la finalul lui octombrie“. Pîrvulescu mai spune că sunt lucruri care pot influenţa execuţia bugetului, precum concediile medicale, dar că există posibilitatea să nu se fi cheltuit toţi banii alocaţi la fondul de salarii pe 2015.