Salariaţi în greva foamei după falimentul UMR

Nouă salariaţi ai Uzinei Mecanice Rovinari au intrat miercuri, 9 noiembrie, în greva foamei pe termen nelimitat. Oamenii sunt supăraţi şi pentru că au fost concediaţi, şi pentru că au salarii restante. Peste două sute de persoane sunt în preaviz până pe 6 decembrie.
Tot personalul UMR, adică 209 persoane, este în preaviz, care se va încheia în jurul datei de 6 decembrie. Nemulțumiți de faptul că urmează să fie disponibilizați, dar și că nu și-au luat lefurile, o parte dintre cei concediați colectiv s-au înarmat cu pancarte, au luat autorizație de la primăria Rovinari și s-au postat miercuri în fața unității, intrând în greva foamei pe termen nelimitat. "Am discutat cu colegii mei. Nu vor să renunțăm la protest pentru că ni s-au făcut doar promisiuni verbale. Doar vorbe, doar vorbe. Atât. Din ceea ce ne-au transmis până acum nu suntem mulţumiţi", a spus Valerică Pârvulescu, protestatar de la UMR.
Acționarul majoritar al UMR, SC Popeci Utilaj Greu din Craiova, vrea să închirieze uzina până la scoaterea la vânzare a activelor, astfel încât să onoreze contractele uzinei aflate în derulare. Lista cu cei care vor rămâne a fost întocmită, 149 de persoane fiind păstrate. Restul vor intra în şomaj. Reprezentanţii firmei din Bănie vor merge joi la Rovinari pentru a reevalua această listă, în ideea în care au fost omise anumite persoane, a spus administratorul special al unităţii.
Când vor primi salariaţii lefurile restante
Salariaţii UMR au de recuperat salariile restante încă din septembrie, atunci când au primit doar jumătate din lefuri. Administratorii promit că aceștia vor recupera banii în lunile ce urmează. "Cu lichidatorul am stabilit în felul următor: se va plăti până pe data de 15 noiembrie 50% din lichidarea lunii septembrie. Pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie se va solicita din fondul de garantare de la AJOFM. Ne vom ocupa să facem dosar pentru fiecare persoană. Se vor depune la agenţie în jur de 10-15decembrie. Termenul de plată este de 45 de zile de la data depunerii dosarelor. Până pe data 25 ianuarie, estimăm noi, vor primi banii", a declarat Eduard Apostoleanu, administratorul special al UMR.
Salariaţii mai au de primit și niște bani restanți de la intrarea în insolvenţă a uzinei. Este vorba de drepturile salariale aferente lunilor iunie şi iulie 2015. Aceşti bani îi vor primi în următoarea perioadă, eşalonat, în funcţie de sumele disponibile din încasările viitoare, astfel încât să ia ceva bani de sărbători. Banii vor fi acordaţi o dată la două săptămâni după plata sumelor restante pe luna septembrie.
Administratorii UMR au răspuns şi la acuzaţiile conform cărora au premeditat intrarea în faliment a unităţii. "Nici vorbă. Ne-am chinuit efectiv să o ducem până aici. Putea să se întâmple mai repede. Efectiv nu mai sunt contracte pe minerit", a explicat administratorul special.

Vizualizări: 2,244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: