Salariații DGASPC, izolați la serviciu, fără mâncare asigurată

Starea de urgență generează cheltuieli neprevăzute de autoritățile locale din județul Gorj. Ultima ordonanță militară care izolează la locul de muncă angajații DGASPC obligă autoritățile locale să asigure hrana acestora. A apărut însă întrebarea dacă autoritate locală înseamnă primărie sau Consiliu Județean, un răspuns fiind așteptat marți seara sau miercuri de la autoritățile centrale. Până acum, autoritățile „s-au descurcat“, dar este nevoie de o reglementare clară.

În Târgu Jiu sunt peste 200 de persoane care trebuie să primească masa. Primarul Marcel Romanescu spune că este treaba Consiliului Județean Gorj, în subordonea căruia este DGASPC. „În primă fază am crezut că trebuie să asigurăm noi, dar ne-am consultat cu juriștii, cu primarii altor municipii și am ajuns la concluzia că fiecare trebuie să se ocupe de centrele pe care le are în subordine. Și primăria este autoritate locală, și Consiliul Județean. Noi avem Casa Iris, cu șase angajați, din care trei lucrează și trei sunt acasă. Pentru ei asigurăm noi, iar pentru cei care țin de DGASPC este treaba Consiliului Județean. Nu știu cum ne-am fi descurcat și cu ei, pentru că sunt peste două sute de persoane“, a explicat Romanescu.

Una din primăriile care trebuie să asigure masa angajaților din centrele Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj este cea din Târgu-Cărbunești. Aici primarul pare depășit de situație, mai ales că în oraș este și unitatea medicală care tratează bolnavii COVID 19, unde au ajuns primii doi pacienți.

În acest moment Dănuț Birău dă asigurări că angajații din centre au primit mâncare. ”Trebuie să le asigurăm mâncarea, dar legea este neclară și nu mai știm ce să facem și în ce parte să o luăm. Numai probleme avem din cauza nebuniei cu coronavirusul. Legea e neclară, ordonanța militară e neclară, totul este aiurea. Și la personalul din centre e aceeași situație ca și la medici. Deocamdată oamenii nu au murit de foame. Cei de la Târgu-Cărbunești nu se pot plânge că nu au primit mâncare. Vedem ce va fi. Am întrebat peste tot și nimeni nu spune nimic. Așteptăm lămuriri. Sunt 44 de persoane izolate la serviciu care au mâncat. Nu mă mai întrebați ce și cum. Atât pot să vă spun, că au mâncat, au primit mâncare așa cum au primit. Vai de mine ce e pe capul meu zilele astea”, a spus primarul Birău.

Și în comuna Runcu situația este asemănătoare. Primarul din localitate caută soluții și așteaptă clarificări. ”Nu este clarificat nimic până acum. Până acum au avut ce mânca. Angajații de la centrele de bătrâni au bucătăria lor și își gătesc. Au avut provizii până acum, să vedem ce facem de mâine. Trebuie să suportăm mâncarea pentru că nu putem lăsa oamenii să moară de foame. La beneficiari le aduce firma, iar de ei ne ocupăm noi. Avem în jur de 66 de salariați izolați. Am sunat la Prefectură, la Consiliul Județean, la DGASPC, pe la alte primării și nimeni nu știe nimic. Înțeleg că se va da o nouă ordonanță militară care să facă clarificări la ultima ordonanță care i-a izolat pe salariați la serviciu”, a precizat Adi Câmpeanu, primarul din Runcu.

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a spus că se așteaptă noi reglementări marți seara și că până acum autoritățile au reușit să asigure soluții provizorii. „Este nevoie de o lege clară“, a spus Cosmin Popescu, precizând că în prima serie sunt 284 de angajați ai DGASPC Gorj care au rămas la serviciu pentru 14 zile, după care va intra o altă tură. Căminele de bătrâni și alte centre sociale sunt extrem de expuse noului coronavirus și din acest motiv salariații rămân la serviciu 14 zile și nopți fără întrerupere.

Vizualizări: 2,714

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: