Sacrificarea porcului pe stil vechi: ”Lupt să nu se piardă tradițiile!”
Sacrificarea porcului pentru Crăciun este o tradiție de sute de ani în România, însă tot mai puțini o mai fac pe stil vechi. Un tânăr cu origini în județul Gorj, stabilit peste hotare, a venit în satul său natal Peștișani, tocmai pentru a păstra și ține vie tradiția bunicilor săi.
Cea mai așteptată sărbătoare din an vine cu tradiții la care românii țin mult și unii încearcă să le mai respecte. Una dintre ele este legată de sacrificarea porcului chiar în Ajunul Crăciunului. Alin Fabian, un tânăr din Peștișani, a readus la viață ceea ce făceau bunicii lui în trecut, fiind vorba despre sacrificarea porcului pe stil vechi. Dacă acum se folosesc tot felul de metode care să le facă mai ușoară munca oamenilor, Alin s-a întors în timp.
”Tradițional este să faci cu ajutorul paielor. Trebuie puse pe porc și sub el. Așa va ieși șoricul mult mai gustos. Așa am învățat de la bunicul meu, este o tradiție. Așteptăm să ardă puțin, apoi curățăm șoricul. Asta este tradiția aici la noi”, spune Alin.
Alin spune că ar face orice pentru a ține tradițiile în viață, chiar dacă este plecat peste hotare de ani buni. ”Mie îmi place autenticul și tradiția. Lupt din răsputeri să nu se piardă aceste obiceiuri. Tradiția se pierde și este păcat, tocmai de aceea vreau să readuc la viată tradițiile și obiceiurile, pentru că fără tradiție nu există cultură”, a mai declarat tânărul.
Un singur lucru îl face pe gorjean să se întoarcă pe meleagurile copilăriei sale. ”Aici este locul copilăriei mele. Sunt plecat de 18 ani și bunicii mei, din păcate, nu mai sunt, dar le-am promis că mă voi întoarce și nu voi uita de unde am plecat. Se simte spiritul de sărbătoare, dar îmi lipsesc bunicii mei”, a mai spus acesta.
Nu este singurul care apreciază autenticul. ”Mi se pare super fain că readucem la viață aceste tradiții și care cumva au fost uitate și este bine să le păstrăm. Am mai văzut cum se face, și eu am crescut la tară, dar cred ca toată lumea ar trebui să se reîntoarcă la aceste tradiții”, a declarat Tania, o tânără din Gorj care apreciază tradițiile.
După sacrificarea porcului, gospodinele pregătesc cârnații tradiționali sau trandafirii oltenești, nelipsiți din cămară. ”Pentru trandafirii oltenești se folosește carne de porc, carne de vită, usturoi și sare. Carnea de porc de ține 6 săptămâni la sare, se prepară caltaboșii, se prepară cârnații, sângereții și tobele. Apoi se pun la fum. Fumul trebuie să fie numai cu lemn de fag, să aibă o aromă plăcută”, spune Maria, gospodină în Peștișani.
Și, cum după muncă vine și răsplata, oltenii se nu se lasă mai prejos, iar la foc domol pun tradiționala pomana porcului cu mămăliguță.