Şacalii au dat iama în turmele de oi! Vânătorii, pe urmele lor
Şacalii veniţi din Bulgaria au pus stăpânire deja pe mare parte din teritoriul judeţului Gorj. Vânătorii gorjeni au liber în această perioadă să-i extermine, asta şi pentru faptul că pe acolo pe unde trec fac prăpăd în gospodării, la care se mai adaugă şi faptul că sunt purtători de boli contagioase, precum rabia.
Nu a durat mult până ce şacalii au împânzit Gorjul, asta şi pentru faptul că se înmulţesc destul de repede. Dacă la începutul anului trecut aceştia puteau fi zăriţi cu o mai mare frecvenţă în partea de sud a judeţului, acum au ajuns chiar şi sub munte. „Au ajuns în zona Săcelu, Bălceşti, până pe sub munte, Scoarţa, Bălăneşti. Au venit din sud aproape până la limita de sub munte, iar pe partea de vest, dincolo de Jiu mai puţin, n-au apărut încă, sunt până în Rovinari-Motru. Pe partea cealaltă, din stânga Jiului, cum curge, e afectată cam toată zona până la linia care desparte asfaltul care merge la Novaci”, a spus Nicolae Tonca, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj.
Zeci de şacali împuşcaţi
Un sătean din Bengeşti Ciocadia a pierdut zilele trecute câteva oi după ce şacalii au dat atacul la turma sa. „Am înţeles că ar fi apărut şacali în Câmpu Mare, la nişte ciobani şi ar fi mâncat câteva oi. La zăpada care este, n-au ce mânca. Sunt păguboşi, este 400 de lei o oaia, dacă îi mănâncă zece...Trebuie să vedem ce măsuri luăm, am şi eu câteva oi, vreo şapte”, a spus primarul din Bengeşti Ciocadia, Victor Geogia.
Până în prezent au fost împuşcaţi zeci de şacali, însă acţiunea este în plină desfăşurare. Vânătorii au liber până la sfârşitul lunii martie să împuşte şacali. Conform reprezentanţilor AJVPS Gorj, aceasta este perioada optimă pentru capturarea lor. „Ei sunt împuşcaţi în continuare, nu s-a încheiat sezonul la şacal. Când se închide putem să dăm o cifră exactă, cam câţi s-au recoltat. Legiuitorul s-a gândit să prindă şi perioada de iarnă, acum se fac şi pagube multe şi de către vulpi, şacali şi restul vânatului. Cum este această perioadă, chiar este indicat să-i împuşcăm”, a mai spus şeful AJVPS Gorj.
La sediul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj există un exemplar împăiat, capturat anul trecut în comuna Bălăneşti.