Să ne uităm dincolo de ruși. De ce a votat lumea cu Călin Georgescu!
Tot aud politicieni care spun că au înțeles ceva din votul dat de români pe 24 noiembrie și 1 decembrie, dar când încep să argumenteze, îmi dau seama că nu au priceput nimic. Se mint că nu au știut ei să explice cât de mult bine ne fac, iar în privat ne spun că oamenii sunt proști.
Eu cred că a fost un decont politic, pe care partidele nu l-au acceptat, prin anularea alegerilor. Să nu-mi spuneți că decizia a fost la CCR, a fost la președinte, la partide, la servicii.
De ce au simțit oamenii nevoia să regleze niște conturi cu politicienii, prin acest cec în alb dat lui Călin Georgescu? Iată câteva motive:
• pentru că au trecut nouă ani de la incendiul de la Colectiv și încă nu avem spitalul de mari arși promis.
• pentru că, atunci când un copil de 16 ani a murit în chinuri, la spital, iar medicii au refuzat să îl opereze, statul a reacționat dând două amenzi de trei mii de lei.
• pentru că, potrivit World Vision, 225.000 de copii din România se culcă flămânzi în fiecare seară. Adică doi copii din zece. Iar numărul crește de la un an la altul.
• pentru că sunt vreo zece ani de când avem un deficit cronic de medici pe ambulanțe. Deficitul a ajuns la 55% și crește, iar măsurile se limitează la a scoate posturile la concurs.
• pentru că, deși consumul de droguri, alcool și tutun în rândul minorilor este îngrijorător, nu sunt măsuri reale pentru stoparea acestui fenomen. Și nici o recunoaștere a dimensiunii acestui fenomen.
• pentru că nu avem clinici de dezintoxicare pentru dependenții de droguri, care nu-și pot rezolva problema singuri sau doar ajutați de familie.
• pentru că tot mai multe concursuri pentru posturi la stat sunt câștigate cu carnetul de partid.
• pentru că vezi cum, în toate domeniile, contează mai puțin ce știi și mai mult pe cine știi.
• pentru că prețurile au explodat, pentru că ne temem de ce aduce ziua de mâine.
• pentru că rata inflației este manipulată, ni se spune că o categorie de produse s-a scumpit cu 30%, de parcă noi nu vedem în magazin că prețul e dublu.
• pentru că vedem că statul român are soluții rapide atunci când trebuie să facă o cale ferată sau un pod pentru a facilita exporturile din Ucraina, dar de proiecte utile românilor vorbim 10-15 ani înainte de a le începe. Și pot da ca exemplu Autostrada Moldova sau drumul expres Târgu Jiu - Craiova, dar sunt mult mai multe.
• pentru că autorizarea unei lucrări ajunge de multe ori să dureze cât lucrarea, iar costul hârtiilor, unele inutile, este foarte mare.
• pentru că am închis multe capacități în energie, fără să construim altele în loc, iar asta va însemna de la anul facturi uriașe. Iar în ultimii doi ani a însemnat subvenții uriașe, de miliarde de euro, date de stat companiilor din energie. De stat, adică tot de noi.
• pentru că guvernul este uneori incapabil să apere interesele românești. Să luăm exemple tot din energie. Sunt promisiuni că vor fi renegociate termenele de închidere a termocentralelor pe cărbune, pentru că am devenit complet dependenți de import. Nu se întâmplă nimic. Sunt promisiuni de șapte ani că vor fi finalizate hidrocentralele de pe Jiu. Nu se întâmplă nimic. Sunt promisiuni că va fi făcută hidrocentrala de la Tarnița. Nu se întâmplă nimic. Parcă o mână nevăzută blochează Guvernul României, de aici și creșterea euroscepticismului.
• pentru că România se împrumută excesiv și nu este clar pentru ce, pentru că unele pensii sunt de-a dreptul nesimțite, pentru că unii politruci sinecuriști au venituri ireal de mari, fără să facă nimic util societății.
• pentru că există o elită politico-securistă care controlează tot.
• pentru că taxele sunt greu de suportat de multe firme, dar ni se spune că taxele sunt mici și vor mai crește.
• pentru că Iohannis ne sfidează și se plimbă cu avioane private, își face terenuri de golf la vilele de protocol, își amenajează vilă de zeci de milioane de euro pentru când se pensionează, iar liderii PSD îi sunt la fel de servili precum cei de la PNL.
• pentru că se fac dosare penale la comandă, se țin la sertar la comandă, se închid la comandă.
• pentru că nu mai sunt judecători, iar în cauze banale, termenele de judecată au ajuns să se dea la șase luni.
• pentru că, în spețe similare, instanțele dau soluții diferite, semn că legile sunt mult prea interpretabile.
• pentru că politicienii par manevrați de oameni din servicii secrete, pentru că nimeni nu face anchete să afle de ce un șef din SRI a participat la negocierea formării unui guvern.
• pentru că facturile la utilități cresc într-un ritm nefiresc, mult peste rata inflației.
• pentru că programele școale au rămas ca acum 30 de ani, deși lumea s-a schimbat mult. Copiii trăiesc în era digitală, iar la școală învață lucruri care nu simt că le folosesc în viața reală, li se pare că țin de altă epocă.
• pentru că plecarea a milioane de români din țară a produs suferințe grave în societate, în familii, pentru că avem mulți bătrâni singuri, mulți copii crescuți fără părinți.
Și pot să mai înșir sute de astfel de motive, pe care le-a rezumat bine președintele Iohannis în câteva cuvinte. Avem un stat eșuat. Nu cred că are Călin Georgescu soluții, dar cumva el a știut să le spună oamenilor că le știe suferințele. Nu mi-e clar mecanismul prin care Georgescu s-a făcut auzit, nici nu l-am ascultat destul, dar nu poate fi doar Tik-Tok-ul. Aici rămâne să ne lămurească autoritățile, dar nu prin hăituirea celor care l-au susținut pe candidatul independent. Hăituirea din ultimele zile este o mizerie cu iz securistic, care vine să credibilizeze discursul anti-sistem al lui Georgescu.
Și da, poate e și motivul ăsta cu oamenii sunt proști. Dar de ce sunt proști? Ce s-a ales de școlile noastre? Și oare doar alegătorii sunt proști? Că e multă prostie și la vârful politicii.
Poate e și motivul ăsta cu rușii, dar asta înseamnă că statul român are vulnerabilități pe care trebuie să și le rezolve.
Una peste alta, sunt sute de motive, sute de probleme identificabile, măsurabile, sistemice, care nu pot fi rezolvate decât prin acțiuni la nivel național.
Așa că, politicienilor, rezolvați măcar problemele din școli și spitale, că o să mai avem alegeri. Iar dacă rezultatul din 2024 vi se pare greu de mestecat, ăla din 2028 o să vă năucească. Și nu, nu doar politicienii sunt de vină pentru panta pe care coboară România. Cumva, fiecare dintre noi a contribuit la asta, prin acțiune sau inacțiune. Doar că suntem derutați cu toții, nu prea vedem drumul spre ieșirea din criză. Încă ne afundăm, criza dureroasă abia acum urmează.