S-a stins din viață o rudă a Ecaterinei Teodoroiu
Ioana Moruș, fost ghid la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, s-a stins din viață. Soacra acesteia a fost Sabine Toderoiu Moruș, sora cea mică a Eroinei de la Jiu. „Azi am pierdut o parte din inimă, pe bunica mea, Moruș Ioana. Am pierdut omul care m-a ajutat să fiu Om“, a transmis Luminița Aurora, ruda Ecaterinei Teodoroiu.
Ioana Moruș a fost ghid o viață întreagă la casa memorială.
„Înainte de toate, numele real al viitoarei «eroine de la Jiu» era, de fapt, Cătălina Toderoiu. Doar că tânăra, pasionată de poezie, își semna poemele cu Ecaterina Teodoroiu. Așa a rămas și în cărțile de istorie și pe plăcile comemorative.
În anul 1938, în casa familiei Toderoiu, construită în anul 1884, a fost amenajată ca și casă memorială, din dorința de a păstra vie în conștiința viitoarelor generații amintirea Ecaterinei. De-a lungul anilor, căsuța din Vădeni a fost vizitată de nenumărați turiști. Casa este alcătuită din doar două încăperi, una în care mama Ecaterinei gătea și unde mâncau cei zece membri ai familiei și dormitorul, unde cu greu își găseau loc cu toții. Familia Cătălinei era săracă; tatăl ei, Vasile, muncea la un boier din zonă și avea pământ puțin. Vasile Toderoiu și soția sa, Elena, cu nouă ani mai tânără ca el, au avut opt prunci: cinci băieți și trei fete. Sabina era cea mai mică dintre copiii familiei Toderoiu“, se arată pe site-ul turismistoric.ro.
„Așa a fost înțelegerea când familia soacră-mii a dat casa ca să facă aici muzeu. S-au înțeles ca femeile din familie să fie angajate ale muzeului. Eu am fost până am ieșit la pensie“, a povestit Ioana Moruș, pentru site-ul turismistoric.ro. Ea a mai povestit că tot ce i-a rămas de la Ecaterina Teodoroiu a donat muzeului: „Tot ce am avut de la ea am donat muzeului“.