Tehnici cu ajutorul carora iti poti motiva copilul sa invete mai bine in clasa a 6-a
Indiferent de anul de studiu, copilul poate fi determinat sa invete bine cu ajutorul parintilor. Tot ce trebuie sa faci este sa tii cont de sugestiile de mai jos inca de cand primesti setul de manuale scolare clasa 6 si sa fii atent la modul in care interactionezi cu copilul tau. Aceste sfaturi pot fi aplicate si pentru elevii mai mari sau mai mici, iar cei de clasa a 6-a au cu siguranta varsta potrivita pentru ca sugestiile noastre sa functioneze.
Incurajeaza o comunicare deschisa si sincera
Incurajeaza-ti copilul sau elevul sa isi exprime parerea despre ceea ce se intampla cu educatia sa. Creaza o atmosfera deschisa in care se simte confortabil exprimandu-si aprecierile, antipatiile sau preocuparile. Atunci cand vede setul de manuale clasa 6 poti fi atent la modul in care interactioneaza cu fiecare carte in parte si vei intelege cu siguranta care sunt materiile sale preferate. Cand isi impartaseste opinia, asigura-te ca ii validezi sentimentele - chiar daca nu esti de acord. Atunci cand copiii simt ca parerea lor nu conteaza sau daca sunt contrazisi, este probabil sa se izoleze si sa invete superficial. Cei care invata bine stiu ce parere au despre ei si se simt linistiti ca pot fi deschisi cu privire la experienta lor educationala fara a fi judecati, dezamagiti, descurajati sau ignorati.
Concentreaza-te pe interesele copilului tau
Cand invatarea ii implica pe copii in domenii si subiecte de interes, invatarea devine distractiva si copiii se angajeaza in procesul de invatare. Daca vrei cu adevarat sa-ti ajuti copilul sa devina un bun elev, incurajeaza-l sa exploreze subiecte si teme care il fascineaza. Daca ii plac dinozaurii, ajuta-l sa gaseasca carti si povesti interesante si potrivite varstei sale, despre dinozauri. Apoi, provoaca-l sa-si identifice cei cinci dinozauri preferati si sa explice de ce i-a ales pe fiecare.
Poti introduce si incuraja diferite tipuri de stiluri de invatare
Fiecare copil are preferinte si stiluri de invatare care se potrivesc cel mai bine modului lor de invatare. Unii copii au un stil de invatare dominant, in timp ce altii prefera sa invete folosind un amestec de stiluri de invatare. Nu exista neaparat un stil de invatare corect sau gresit sau un amestec de stiluri de invatare. Cu toate acestea, ajutandu-l pe copilul tau sa-si descopere stilurile preferate de invatare, poti utiliza tehnici care ii vor imbunatati modul de invatare si calitatea invatarii. Deci imediat cum copilul primeste setul de manuale clasa a 6 a, poti incerca sa aflii care sunt metodele preferate de copilul tau pentru a invata.
Exista sapte stiluri fundamentale de invatare: vizual, auditiv, verbal, fizic, logic (matematic), social si solitar. De exemplu, copiii care invata vizual invata cel mai bine vazand cum functioneaza lucrurile. In schimb, copiii care invata auditiv invata cel mai bine ascultand lucrurile explicate. Pentru copiii mici, este benefic sa explorezi si sa folosesti diferite tipuri de stiluri de invatare, dar si elevii mai mari sunt atrasi de un anumit stil in functie de personalitatea fiecaruia.
Arata-ti entuziasmul pentru invatare
Entuziasmul se pierde, mai ales cand vine vorba de invatarea unor lucruri noi. Daca elevul vede ca esti sincer entuziasmat de invatare, este probabil sa devina si el entuziasmat de ceea ce i se prezinta. Fie ca este vorba de istorie, stiinta, citit, scris sau chiar matematica, ajuta-l sa vada ca invatarea este o calatorie de noi descoperiri interesante. Profita de orice ocazie - fara a fi coplesitor - pentru a descoperi noi informatii cu el. Pe masura ce copilul tau vede bucuria si entuziasmul pe care invatatul il aduce in viata ta, el va incepe sa-ti impartaseasca entuziasmul pentru descoperirea de lucruri noi.
Aplicand aceste metode inca de la cele mai fragede varste, va fi mult mai simplu si mai usor sa iti determini copilul sa invete bine si cu entuziasm inca din clasa a 6-a. Cu cat copilul descopera cu mai mult entuziasm beneficiile invatarii, cu atat este mai usor si mai simplu pentru el sa descopere cat de placut este sa acumuleze informatii noi din mai multe domenii. Astfel, in anii urmatori de studiu, elevii vor fi deja pregatiti si obisnuiti sa invete, ceea ce ii va ajuta si pe viitor.