S-a întors de unde a plecat
A lucrat 42 de ani în medicină, a condus 10 ani Spitalul Militar Central, a trecut în rezervă cu gradul de general maior, dar n-a uitat că a fost... strungar. Vorbim despre dr. Ioan Sîrbu, candidatul PNL Gorj la Camera Deputaților.
Ioan Sîrbu stă cel mai bine la CV dintre toți candidații și ne-ar lua prea mult să înșirăm toate funcțiile pe care le-a ocupat. Dacă tot este în campanie electorală, a ținut să ajungă și la Bumbești Jiu, la Uzina Mecanică Sadu, acolo unde a avut primul loc de muncă.
“Am revenit la Întreprinderea Mecanică Sadu, retrăiesc amintiri din tinerețea mea. Aici m-am instruit în meseria de strungar, tot aici am învățat ce înseamnă rigoarea. Toate piesele pe care eu le executam aveau o toleranță de ordinul miimilor. Precizia era de exigență maximă, însă era și foarte bine plătită”, a spus Ioan Sîrbu.
Uzina Mecanică Sadu a fost înființată în anul 1939, prin Înaltul Decret regal nr. 3010/1939, care stipula înființarea "Pirotehniei Armatei" Sadu, prin transferul pe locația actuală a Pirotehniei Armatei din Bucuresti.
A funcționat, încă de la început, ca fabrică de muniție de infanterie. În anul 1970 s-a construit, la circa 7 km de sediul de bază, o nouă platformă industrială (Sadu II), destinată fabricației de armament de infanterie, în special pistoale mitralieră tip Kalashnikov, amorse și dispozitive de inițiere pentru diversele tipuri de muniție fabricate în România, precum și capse detonante miniere.
“De aici a pornit viața mea și ceea ce am reușit eu să realizez în viață”, a mai spus dr. Sîrbu din fața uzinei.
Generalul maior (r) Ioan Sîrbu a constatat cu tristețe că uzina arată acum destul de rău. “Îmi pare rău și regret că se distrug multe obiective. Nu vreau să mai stau pe margine, am decis să candidez din partea Partidului Național Liberal la Parlamentul României, pentru Camera Deputaților. Aceste obiective vor recăpăta viață. Fabrica a fost neglijată, nu abandonată”, a mai spus generalul Sîrbu.
Uzina a intrat după 1990 într-un lung proces de reorganizare și restructurare, care a parcurs mai multe faze și care încă nu s-a încheiat. Acum, producția a fost adaptată cerințelor NATO.
Dr. Ioan Sîrbu este general maior în rezervă, medic primar Stomatologie și Specialist Chirurgie Oro-Dentară, profesor universitar, doctor în științe medicale, membru de onoare al Academiei și Științe Medicale din România, fiind de loc din comuna gorjeană Plopșoru, satul Piscuri. A fost de-a lungul carierei comandant al Institutului Medico-Militar din București, comandant al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central și șeful Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.
A avut de-a lungul carierei mii de pacienți, nu puțini chiar din Gorj. Spune că a tratat toți pacienții la fel, chiar dacă printre aceștia au fost nume cunoscute, cum ar fi Traian Băsescu sau Emil Boc ori o serie de militari români și militari NATO.