S-a descoperit o nouă boală mortală, care afectează țările bogate
Oamenii din țările dezvoltate sunt mult mai expuși la ea, deoarece aceste țări, simboluri ale capitalismului, pun individul înaintea colectivității.
Sociologii și psihologii se referă la aparent banala singurătate. Dar avertismentul e unul serios: conform studiilor, există o probabilitate cu 50% mai mare ca oamenii singuri să moară prematur, față de oamenii care întrețin relații sociale cu mai multe persoane.
Rezultatele sunt foarte bine documentate, având la bază trei analize de ansamblu și nu mai puțin de 250 de studii separate.
În urma lor, autorii studiilor au concluzionat că trăim o adevărată epidemie de singurătate. În America, de pildă, aproximativ o treime dintre oameni sunt singuri ”tot timpul” sau ”aproape tot timpul”, procent incredibil de ridicat.
Motivele? Cam tot ceea ce ține de noile trenduri culturale: tot mai puține căsnicii care rezistă, tot mai puțini copii, tot mai mulți oameni care locuiesc singuri.
Cum o putem evita? Menținând contactul cu oamenii și luând în calcul să ne păstrăm anumite relații și după pensionare, deoarece majoritatea interacțiunilor sociale se petrec la locul de muncă. Așadar nu trebuie să ne asigurăm doar financiar, înainte să ieșim la pensie, ci și social.
Autorii studiului spun că un rol important în combaterea epidemiei îl vor avea designerii și arhitecții, care vor trebui să regândească spațiile publice astfel încât să favorizeze interacțiunile și comunicarea (grădini fără garduri pe lângă case, de pildă).