Rușii au lovit avionul din Azerbaidjan și nu i-au permis aterizarea forțată!
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului companiei Azerbaidjan Airlines în Kazahstan începe să se risipească. Rușii nu le-au permis piloților să aterizeze pe teritoriul lor după ce un proiectil a explodat în apropierea avionului și i-a distrus sistemele de control și navigație.
„Avionul nostru s-a prăbușit din cauza unei interferențe externe”, declară compania Azerbaidjan Airlines, într-o referire la racheta anti-aeriană a rușilor care a confundat probabil aeronava cu o dronă ucraineană.
Experți și oficiali occidentali îi acuză pe ruși de conduită iresponsabilă, pentru că nu au închis spațiul aerian deasupra Ceceniei, miercuri dimineața. Mai rău, după lovirea avionului, rușii nici nu le-au permis piloților să aterizeze pe teritoriul lor iar 38 de pasageri și membri ai echipajului au murit la Aktau, în Kazahstan, după ce avionul a ratat aterizarea de urgență.
Găurile din tabla avionului sunt cele mai importante indicii care susțin teoria că fuselajul a fost găurit de șrapnel după ce lângă avion a explodat o rachetă antiaeriană, lansată de un sistem rusesc Panțir S1.
Miles O'Brien, analist în aviație, a precizat că acele găuri din fuselajul avionului prăbușit demonstrează clar că avionul a fost lovit: „Ca investigator, te uiți în primul rând cum arată găurile, dacă metalul e curbat spre interior ori spre exterior. Când e îndoit spre exterior, atunci vorbim de o bombă plasată în avion. În aceste două cazuri de lovituri ale Rusiei e clar că metalul e curbat spre interior, adică a fost o explozie în proximitatea fuselajului. Iar ăsta e un indiciu elocvent al unei rachete sol-aer.”
Înainte să se prăbușească în Aktau, pe țărmul kazah al Mării Caspice, aeronava a urmat o traiectorie ciudată, schimbându-și constant altitudinea și direcția. Altfel spus, nu răspundea bine la comenzi. Piloții au deschis trenul de aterizare, dar nu au reușit să atingă solul în siguranță.
Și surse ale Reuters susțin că avionul Azerbaidjan Airlines, care s-a prăbușit, ar fi fost doborât de un sistem de apărare al Rusiei.
Avionul ar fi ajuns deasupra orașului Groznîi chiar în timpul unui raid ucrainean cu drone. Apărarea antiaeriană rusească a confundat țintele. Iar radarul bruiat deliberat în zonă a făcut imposibilă aterizarea în Groznîi. Pentru că o parte dintre sistemele avionului au continuat, totuși, să funcționeze pentru un timp, piloții au crezut probabil că pot gestiona situația.
Surse din Baku au declarat însă, pentru mai multe publicații occidentale, că autoritățile rusești le-ar fi interzis piloților azeri să aterizeze pe vreun aeroport rusesc.
Oficiali ai Departamentului american de Stat au subliniat că o confirmare a responsabilității Rusiei în această tragedie demonstrează, o dată în plus, agresivitatea Moscovei în invazia din Ucraina.