Rezultatele financiare la Divizia Minieră pe 6 luni
Rezultatele economice la Divizia Minieră, condusă de Daniel Antonie, nu sunt deloc roz. Din activitatea la 6 luni, veniturile din vânzarea cărbunelui au fost mai mici, iar preţul de producere a unei tone de lignit mai mare.
Potrivit unui raport al Consiliului de Supraveghere privind activitatea din minerit la 6 luni, veniturile din vânzarea cărbunelui au scăzut cu 51,16 milioane de lei. S-a vândut cu 759 de mii de tone mai puţin decât în 2014, dar şi preţul de vânzare a fost mai mic cu aproape 2 lei anul acesta. Interesant este că societatea a produs mai mult cărbune cu 770 de mii de tone, dar a vândut mai puţin cu 759 de mii de tone pentru că unii beneficiari nu au mai luat de la CEO, cum ar fi CET Arad, care funcţionează pe gaze, CET Oradea, care a cumpărat din Ungaria pentru că e mai ieftin transportul sau Colterm Timişoara care a cumpărat de la firme private. În schimb, faţă de cantitatea programată pentru semestrul I al lui 2014 nerealizarea este de 1.288 de mii de tone şi se datorează reducerii consumului de energie electrică, ceea ce a dus totodată şi la reducerea programului de livrări de cărbune către termocentrale.
Jilţ, cea mai slabă carieră
Cariera unde realizările au fost cele mai scăzute a fost la UMC Jilţ. Planul era de 1.415 mii de tone şi s-au realizat în semestrul I doar 630 de mii de tone. Acolo sunt mari probleme cu exproprierile, iar compania stă şi aşteaptă o hotărâre de guvern, în timp ce excavatoarele fac tot soiul de manevre costisitoare pentru a înainta în frontul de lucru. Cel mai mic cost unitar pe tona de cărbune este la Cariera Lupoaia- 45,57 de lei urmat de UMC Tismana- 49, 76 şi Cariera Roşiuţa cu 52,46 de lei. La UMC Rovinari, costul unitar pe tona de cărbune este de 96 de lei, iar la Jilţ 85,96. Cu 87 de lei tona produce şi Cariera Pinoasa.