Rezerva la fondul de salarii bagă zâzanie între sindicaliști: Sunt colegi mai puțin informați

“Există sindicaliști și anumiți colegi care sunt mai puțin informați!” Afirmația îi aparține lui Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, și vine pe marginea discuțiilor în jurul economiei la fondul de salarii. Pârvulescu este de părere că sunt lideri de sindicat ce nu înțeleg cum rezultă economia la fondul de salarii din Complexul Energetic Oltenia și se revoltă fără motiv.

Dumitru Pârvulescu a explicat cum se face economie la fondul de salarii în cadrul companiei. „Din păcate, există și sindicaliști, și anumiți colegi care sunt mai puțin informați. Vreau să punctez unele chestiuni: Rezerva la fond se calculează prin diferența între fondul programat prin bugetul de venituri și cheltuieli, care e aproximativ 860 de milioane de lei, și ceea ce se consumă în timpul unui an de către toți salariații. Această rezervă e influențată de cât de ortodocși au fost toți prin programarea salariaților, adică sunt salariați mai apropiați de șefi, unii mai îndepărtați, pe unii îi programează mai multe sâmbete și duminici, pe alții mai puțin. Atunci când se programează mai multe sâmbete și duminici, normal că se consumă mai mult din fondul de salarii. Asta ar trebui să spună salariații înainte de a se revolta: sunt unii care sunt favorizați”, a transmis liderul FNME.

Acesta a adăugat că nu este singurul lucru pe care colegii săi din sindicate se fac că nu-l cunosc și induc angajații în eroare. „Am văzut pe unii care nu au citit despre situația concediilor medicale. Sunt primele cinci zile plătite de angajator. Dacă au mulți până la cinci zile, nu influențează rezerva la fond, că se ia din fondul de salarii. O altă inepție este aceea că, în concediul medical, nu s-ar plăti acel spor de producție, de 1.000 la muncitori, 700 la conducătorii de formație, 500 la TESA care sunt operativi în procesul de producție. Concediul medical se calculează ținând cont de media ultimelor șase luni ale salariatului. Dacă am luat un medical în septembrie, sunt incluși în acel concediu și acei 1000 de lei”, a mai spus Pârvulescu, la TV Sud.

Un alt motiv pentru care bugetul de salarii s-a subțiat în acest an este și faptul că au plecat acasă mineri în prag de pensie, a mai precizat președintele FNME: „E o concediere colectivă mascată la noi. În general, în Complex, oamenii care au plecat prin această formă s-au dus spre pensie. În momentul în care se înțelege chestiunea asta și colegii, toți 200, ar fi plecat pe plăți compensatorii, plățile nu sunt prevăzute în fondul de salarii, nu afectau rezerva la fond. Au fost mulți colegi care au plecat cu patru salarii aprobate de Directorat, care sunt din fondul de salarii. Anul trecut, toate sumele astea au fost date din capitolul consacrat plăților compensatorii. Eu nu am spus nicio sumă. Am spus că va fi mai mică. E logic privind aceste chestiuni puse în tablou cu ce s-a întâmplat anul trecut”.

Vizualizări: 3,484

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: