Revolta băciţei de pe Transalpina. „Să respectăm istoria acestor locuri”
Una dintre puţinele gorjence care cunoaşte zona montană a judeţului şi nu numai ca pe propria gospodărie este revoltată de situaţia în care a ajuns unul dintre cele mai circulate locuri de pe Transalpina.
Mărioara Babu, băciţa de la stâna Ștefanu, a postat pe contul său de Facebook fotografii de la Obârşia Lotrului cu locul în care se află crucea lui Iosif Ghişe, un cioban venit aici din zona Sibiului. Acesta a înfiinţat aici cu mai bine de o jumătate de secol în urmă o nedeie la care participau ciobani din patru judeţe, cele care şi sunt traversate în prezent de Transalpina, respectiv Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Hunedoara.
A murit în 1974 de inimă rea, după ce autorităţile din acea vreme au început lucrările la barajul din zonă, iar organizarea nedeii ciobăneşti a fost interzisă, fiindu-i demolată şi cârciuma pe care o avea aici şi la care se întâlnea cu ceilalţi baci de pe munte.
Monumentul funerar care aminteşte de cel pe care toţi ciobanii l-au respectat şi îl apreciază în continuare pentru realizările sale a ajuns în zilele noastre locul în care comercianţii îşi pun tarabele fără să aibă vreo problemă cu crucea de lângă ei. Mărioara Babu a luat atitudine faţă de situaţia respectivă, postarea sa primind zeci de comentarii de la cei care îi apreciază demersul.
„Sunt în Obârşia Lotrului de fix 40 de ani, toată lumea ştie că socrii mei au avut casieria din Ștefanu cu mulţi ani înainte de venirea mea. Nu l-am mai apucat în viaţă pe Iosif Ghişe, dar socrul meu avea şi-mi povestea multe întâmplări cu acest Titan al munţilor venit din Poiana Sibiului, satul Vlasinilor. Am mai apucat şi eu vreo două sau trei nedei înfiinţate de Iosif Ghişe. Un lucru vă spun: pe acea vreme, nu mulţi dintre ciobanii din împrejurimi şi din munţii Lotrului aveau maşini gen Imeseu şi toţi veneau duminica în Lotru la familia care a luat locul lui nea Iosif, familia Miu Ninel, unde mai povesteau despre ce le-au stricat lighioanele, mai beau o bere, că Ninel avea grijă să nu-i lipsească nimic din cele necesare la Stână: mălai, pâine, ulei, zahăr şi multe altele. Niciunul din ciobanii novăceni nu îşi permitea nici măcar să-şi lege caii sau măgarii de brazii de lângă crucea lui Nea Iosif, preţuind-o ca pe ceva sfânt. Dragii mei, nea Iosif a făcut istorie în Lotru… şi nu poţi pomeni de Obârşia Lotrului să nu-ţi aminteşti de Ghişe. Consider că era suficient teren în Lotru pentru fiecare şi să-i lăsaţi bucăţica lui acolo neatinsă. Sper ca cineva să înţeleagă buna mea intenţie şi, dacă tot am poposit în Lotru, hai să respectăm istoria acestor locuri şi mai bine să aprindem o candelă şi să zicem Dumnezeu să te odihnească, Iosif Ghişe!”, a comentat băciţa de pe Transalpina, în speranţa că măcar de acum încolo memoria lui Ghişe va fi apreciată mai mult.