„Parcul Dacilor”, surpriză pentru turiştii care ajung la Polovragi

Un adevărat parc al dacilor îi așteaptă de joi pe turiștii care ajung la Polovragi în vizită, fie și doar pentru câteva ore. Proiectul este încă la început, dar vizitatorii pot să vadă deja primele sculpturi realizate cu drujba și care îl reprezintă pe fostul rege Decebal sau pe Zamolxe, zeul dacilor. Cei care au apucat deja să treacă pe aici au și umplut rețelele de socializare cu selfiuri făcute cu personajele amintite, semn că inițiativa se va bucura de un real succes în perioada următoare.

Sculpturile realizate cu drujba în doar câteva zile i-au lăsat muți de uimire pe turiștii care au ajuns joi pe platoul de la intrarea în mănăstirea și peștera Polovragi. „Din Dâmbovița venim și am fost în februarie aici. Era gol, era poiană, dar ce vedem acum ne bucură nespus. Se vede că sunt sculpturi făcute acum pentru că e talașul pe jos, nu au apucat organizatorii să cureţe. E ceva de nedescris, cât de bine sunt realizate, nici nu îmi puteam imagina. Eu sunt mai naționalistă de felul meu și bucuria e cu atât mai mare cu cât văd că avem oameni care ne ajută să nu ne uităm originile”, a spus o turistă, în timp ce o alta ne-a asigurat că le va recomanda tuturor prietenilor ei să vină în aceste locuri. „Am fost pe Transalpina, am ajuns la Rânca, un alt loc de vis, cel puțin pentru noi, iar miercuri am fost la Peştera Muierii, care, de asemenea, ne-a plăcut foarte mult. Acum venisem spre Peștera Polovragi și nu știam că există statuile acestea aici. N-ai cum să treci pe lângă ele și să ratezi un selfie. Pentru copii și tineri cred că va fi nebunie vara asta, dar nici noi, cei mai în vârstă nu ratăm ocazia unei fotografii cu Decebal. E atât de bine realizat încât nu poți să spui decât wow și să le ceri prietenilor să vină și ei aici ca să vadă aceste frumuseți”, a menționat turista.

 

Munca artiștilor

Sculptori care folosesc drujba în loc de daltă și ciocan sunt cei care au dat viață unor bușteni de fag care, altfel, ar fi ajuns lemne de foc. Într-un interval de timp foarte scurt, aceștia au reușit să dea forme neașteptat de reale lemnului, așa cum au făcut câțiva dintre ei luna trecută peste deal, la o pensiune din comuna vâlceană Vaideeni, unde personaje de basm românesc sunt o încântare permanentă pentru copiii ce ajung în zonă. „A fost o muncă foarte, foarte grea pentru că nu am avut decât 3 zile în care a trebuit să îl fac pe Zamolxe. Nu am avut nici model pentru inspirație, dar m-am uitat peste umăr la vecinul cu barbă care lucra de zor la Decebal”, a declarat, glumind, craioveanul Gabi Rizea, unul dintre artiști. Bărbosul la care făcea referire este Ioan Unguru, din Mureș, care a mărturisit și el că a trebuit să lucreze de zor în aceste zile.

„Inițial știam că trebuie să fac bustul lui Decebal, dar când am văzut bușteanul cât e de mare am zis că trebuie să îl fac pe Decebal întreg. De asta am fost puțin stresați, pentru că știam că joi e programată inaugurarea taberei și poate nu terminăm la timp”, a spus acesta. Un alt artist ardelean venit la Polovragi a fost Ștefan Bara, fost coleg și bun prieten cu omul de cultură Pompiliu Ciolacu, dar și cu primarul Gheorghe Epure. „Eu sunt cel care am făcut portalul. Așa îi spune, să știți că nu e poartă, pentru că ar trebui să aibă acoperiș ca să fie poartă. Am venit aici cu mare drag în țara domnului Brâncuși, așa cum îi spun eu. Domnul Brâncuși avea o vorbă, că nu îi greu să faci un lucru, e greu doar să te pui în starea de a-l face. Iar nouă dacă ne-a dat Dumnezeu darul acesta ne-am pus în starea de a face acești daci care să ne amintească tuturor de trecutul nostru”, a povestit artistul.

 

Camere de supraveghere

Pe fiecare lucrare în parte artiștii și-au scris numele lor și al lucrării realizate. „Artiștii trebuie felicitați. Mi-ar părea tare rău să se întâmple cum a fost la Târgu Jiu cu Coloana Infinitului, cu scrisul unui nemernic. Aici ar trebui pază pentru că sper să nu ne trezim că vine vreunul dornic să se iscălească pe aceste opere că eu cu mâna mea l-aș termina pe nemernic”, a spus o turistă.

Primarul Gheorghe Epure spune că zona este deja supravegheată de două camere video aflate pe clădirea sediului local al Salvamont. Primăria va mai instala câteva camere și va realiza și o instalație de iluminat pentru a pune în valoare operele și în timpul nopții. Totul depinde însă de fonduri, edilul dând asigurări că proiectul se va întinde pe parcursul a zece ani, timp în care poiana pe care se află acum sculpturile va deveni un fel de parc al dacilor, dacă nu a și devenit deja.

„Este un pas în ceea ce dorim să facem aici. Vrem să prezentăm istoria acestor locuri, ocupațiile oamenilor de aici. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în câțiva ani vom avea pe acest platou și o istorie a gastronomiei polovrăgene, o istorie a modului de locuire, a gospodăriilor, dar și o prezentare a morilor sau pivelor ce funcționau odată aici. Proiectul e de durată, finanțarea nu e consistentă. Ceea ce am făcut aici am făcut mai mult cu sufletul decât cu bani. Am avut deschidere la Consiliul Județean, la domnul David de la Artego și la consăteni plecați în țară și care au putut să ne ajute acum. Artiștii au avut mult de muncă, au fost zile de lucru intens, mai ales că au dovedit că au un simț profund al formei. Dumnealor au simțul proporțiilor foarte bine dezvoltat, mai ales că lucrează cu drujba”, a comentat primarul după inaugurarea lucrărilor.

Vizualizări: 2,648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: