REFLECTOR: CE Oltenia abandonează familiile salariaţilor decedaţi

Zeci de angajaţi ai CE Oltenia sunt în fiecare an victime ale accidentelor de muncă ori ale bolilor profesionale. Familiile acestor salariați devin vulnerabile. Asta pentru că, în cele mai multe cazuri, minerii și energeticienii sunt unici întreținători de familie. Până acum câțiva ani, atunci când murea un miner, compania angaja o rudă de gradul I. În ediția emisiunii Reflector de marți, 16 februarie, care va fi difuzată pe Accent TV de la orele 18.30, veți putea afla despre povestea lui Dănuț Călugăru, un fost miner de la cariera Poiana, care și-a pierdut viața în 2013, răpus fiind de o boală necruțătoare.

Dănuț Călugăru a lucrat aproape 30 de ani în minerit. Avea acasă o soție și doi copii care nu aveau grija zilei de mâine. O boală incurabilă a stricat armonia familiei pe când acesta avea doar 47 de ani. Au umblat prin toate spitalele, au făcut tot ce este posibil, dar cancerul nu iartă. Cândva, atunci când murea un miner, o rudă de gradul I era angajată de companie. Acum, familiile celor decedați devin cazuri sociale în evidența primăriilor de care aparțin.


Așa s-a întâmplat și cu familia lui Dănuț Călugăru, care în prezent se confruntă cu dificultăți financiare majore. Compania putea să o angajeze pe soția acestuia, Dorina Călugăru, însă nu a făcut-o și nici nu o va face prea curând, judecând după răspunsul dat de companie la solicitarea realizatorului emisiunii Reflector. Femeia a lucrat o perioadă la Minprest, la curățat benzi, însă a fost angajată pe perioadă determinată iar contractul a expirat la începutul acestui an. CE Oltenia a spus că, în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) nu mai este obligatorie clauza privind angajarea unor rude ale salariaților care își pierd viața. "Contractul Colectiv de Muncă aplicabil prevede posibilitatea și nu obligativitatea angajării unei rude de grad 1 a salariatului decedat, în limita posturilor vacante existente și în funcție de pregătirea pe care o are solicitantul fata de cerințele posturilor respective. În acest caz, în urma analizării documentelor anexate solicitării primite la momentul respectiv, s-a constatat ca persoana în cauză nu deținea nicio calificare și nu existau posturi vacante de muncitori necalificați", a transmis administrația CE Oltenia.
Și totuși, angajări s-au făcut la CE Oltenia, chiar dacă criteriul respectiv nu mai era imperativ. Chiar și după cele 2000 de disponibilizări colective din luna iunie au mai fost angajate câteva zeci de persoane în companie. Nu de mult, în urmă cu circa un an, fostul șef al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, explica şi cum a angajat copii de primari.
Pentru Dorina Călugăru se pare că nu există soluții, și acum femeia va fi nevoită, cel mai probabil, să ceară sprijin financiar la primăria Dănești, acolo unde locuiește, și astfel va îngroșa rândul asistaților sociali din acest județ.

Vizualizări: 3,812

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: