Recomandările poliției pentru prevenirea abuzurilor împotriva copiilor
Polițiștii gorjeni continuă să desfășoare activități informativ-preventive pentru a crește nivelul de conștientizare în rândul părinților, copiilor și publicului larg cu privire la efectele devastatoare ale abuzurilor, în special ale abuzului sexual asupra copiilor, având în vedere cele două cazuri înregistrate la nivelul județului nostru, în ultimele zile.
Abuzul sexual este una dintre cele mai traumatizante experiențe pentru un copil, având capacitatea de a marca profund relațiile interumane pe termen lung. Vulnerabilitatea, imaturitatea și dependența de adulți fac ca minorii să fie deosebit de expuși pericolelor. De aceea, este esențial ca părinții să-și învețe copiii să spună "NU" oricărui comportament neadecvat și să-și protejeze limitele personale.
Recomandări pentru părinți și îngrijitori:
Protejați-vă copiii de abuz: Învățați-i de la o vârstă fragedă că nimeni nu are dreptul să îi atingă în zonele intime. Discută cu ei despre importanța limitelor personale și despre dreptul lor de a le apăra.
Suportul părinților: Asigurați-vă că cei mici știu că nu este vina lor dacă cineva nu respectă aceste limite. Sprijiniți-i și interveniți ori de câte ori este necesar.
Recunoașterea emoțiilor: Explicați-le cum să recunoască semnele de furie, frică și alte emoții puternice la cei din jur.
Siguranța în spațiul public: Când sunt singuri pe stradă sau la joacă, educați-i să fie atenți la persoanele necunoscute și să vă comunice orice situație neobișnuită.
Siguranța online: În mediul virtual, copiii trebuie să evite discuțiile cu persoane necunoscute și să nu ofere date personale sau imagini indecente. De asemenea, întâlnirile cu persoane necunoscute din mediul online sunt strict de evitat.
În cazul în care suspectați că copilul dumneavoastră a fost victima unui abuz sexual, contactați imediat autoritățile apelând numărul unic de urgență 112.