Raport ITM Gorj la CEO: viaţa minerilor este pusă în pericol!
Un raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj scoate la iveală că salariaţii Complexului Energetic Oltenia lucrează în condiţii de nesiguranţă. Dovadă că au fost multe accidente de muncă, unele chiar mortale. Unii spun că în fiecare zi are loc câte o accidentare, dar sunt declarate doar cele mai grave. Raportul ITM Gorj confirmă o situaţie denunţată de salariaţi şi sindicalişti de mulţi ani, însă până acum nu a fost făcut un control serios. ITM Gorj a aplicat şi o sancţiune de 120 de mii de lei, dar rămâne de văzut dacă această măsură va schimba condiţiile de lucru ale angajaţilor.
Angajaţii CE Oltenia lucrează în condiţii periculoase, mai ales cei de pe partea electrică, arată un comunicat al ITM Gorj. Mai mult, se confirmă şi că mulţi dintre salariaţi suferă de boli dobândite la locul de muncă, dar au fost declaraţi apţi de lucru. Inspectorii de muncă gorjeni confirmă spusele salariaților și a sindicaliștilor din ultimii ani, conform cărora minerii și energeticienii din cadrul CE Oltenia lucrează în condiții care le pun viața în pericol. Inspectorii de muncă au constatat, în urma unui control efectuat luna aceasta, lipsa echipamentelor de lucru pentru salariați, lipsa unor măsuri pentru evitarea accidentelor prin electrocutare și alte astfel de deficiențe. Pentru acestea, ITM Gorj a aplicat o sancțiune de 120.000 lei Complexului Energetic Oltenia.
Salariați bolnavi, declarați apți de muncă
Controalele au fost efectuate la nouă cariere ale CE Oltenia şi la termocentralele Turceni şi Rovinari, în perioada 18-25 iulie. De această dată pare să fie primul control serios efectuat de cei de la ITM Gorj. Asta pentru că de nenumărate ori au fost depuse sesizări la Inspectorat cu privire la nerespectarea normelor de muncă, însă nu au fost aplicate sancţiuni. Reprezentanții ITM Gorj au explicat printr-un comunicat de presă că motivul controlului a fost acela că în ultima vreme au fost numeroase accidente la locul de muncă. La începutul lunii iulie un angajat de 37 de ani de la cariera Jilț Nord a murit electrocutat în timp ce se afla la serviciu iar ancheta nu a fost finalizată până astăzi. Inspectorii ITM Gorj au constatat și faptul că unii lucrători găsiţi la lucru au fost înregistraţi cu boală profesională, respectiv pneumocolioză profesională, dar la controlul medical din 2015 au fost declaraţi apţi de muncă.
Lista neregulilor de la locul de muncă este lungă: neasigurarea echipamentelor de muncă, pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor sau stingătoare de incendiu expirate din 2015 în unele case electrice, neasigurarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor prin electrocutare, neasigurarea împământării la celulele de 6Kv, neasigurarea funcţionării permanente şi corecte a sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, celulele electrice de comanda si control nu aveau panouri de protecţie contra atingerii directe, la celulele de joasa tensiune nu exista covor electroizolant, lipsa grătarelor de protecţie la casele electrice, şi altele. Totodată, inspectorii au concluzionat că: "Limitatoarele de avarie nu erau conforme la unele transportoare cu bandă şi nu aveau prinse cordoanele pentru acţionarea acestora, celulele pentru alimentarea benzilor transportoare ale excavatoarelor nu aveau prize locale de împământare, cuplajul de acţionare motor-reductor de la unele benzii transportoare nu avea apărători de protecţie, celulele electrice de comanda si control nu aveau panouri de protecţie contra atingerii directe", se arată în comunicatul ITM Gorj.
Truse medicale incomplete și expirate!
Curios este faptul că inspectorii de muncă au găsit nereguli și în ceea ce privește trusele medicale, în sensul că pe utilaje acestea erau incomplete şi aveau termenul de valabilitate expirat. Se întâmplă asta în condițiile în care CE Oltenia a achiziționat de 400.000 lei în 2015 truse medicale și alte dispozitive pentru cariere. Investiția de atunci s-a lăsat și cu o anchetă a DNA şi trimiterea în judecată a directorului Diviziei Miniere, Daniel Antonie, existând suspiciuni că acestea au fost cumpărate la suprapreț. Inspectorii au constatat și lipsa mănușilor de protecție. De asemenea, se pare că sistemul de supraveghere video era nefuncţional pe excavatoare.
Se cunoaşte că salariaţii companiei nu au echipamente de lucru sau primesc iarna echipamentul de vara şi invers.