Raport DSP: Gorjenii beau apă cu amoniu şi nitraţi
Apa pe care mulţi dintre gorjeni o consumă zi de zi nu este potabilă. Potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, sunt situaţii, şi nu puţine, în care dezinfecţia apei nu se face corespunzător. În plus, se înregistrează depăşiri ale valorilor admise pentru amoniu şi nitraţi.
În cadrul programului de monitorizare, inspectorii DSP Gorj au constatat că la instalaţiile de apă din Cătunele, Scoarţa-Copăcioasa, Runcu-Bîlta, Crasna, Dănciuleşti, Cruşet şi Schela, dezinfecţia apei cu substanţă clorigenă este necorespunzătoare. În schimb, la instalaţiile de apă din Runcu-Bîlta, Mătăsari, Tismana, Peştişani, Godineşti şi Schela sunt neconformităţi în ceea ce priveşte parametrul turbiditate. Conform reprezentanţilor DSP Gorj, în aceste situaţii, operatorul nu a asigurat tratarea corespunzătoare a apei provenite din sursa de suprafaţă. De asemenea, la instalaţiile de apă din Glogova, Stăneşti, Urdari, Turcineşti, Turceni, Dăneşti (satele Brătuia şi Ţîrculeşti), Rovinari, Drăguţeşti-Tîlveşti, Bustuchin-Zevelceşti, Scoarţa-Bobu, Aninoasa, Țicleni şi Cruseţ, s-au înregistrat depăşiri la parametrul amoniu.
Autorităţile locale din Rovinari spun că nu ar trebui să fie astfel de probleme pentru că apa furnizată cetăţenilor provine din inima munţilor. „Instalaţia este la Aparegio. Într-adevăr, este posibil ca cei de la DSP să fi furnizat treaba aceasta pe varianta când era apa din puţuri, dar acum apa, fiind de la Izvarna, nu are amoniu. În proporţie de 90%, merg cu apa de la Izvarna”, a declarat Robert Filip, primarul din Rovinari.
Totodată, la instalaţia de apă din satul Ungureni al comunei Dăneşti s-au înregistrat neconformităţi şi în ceea ce priveşte nitraţii. Nitraţii din apă sunt periculoşi din cauză că se transformă în nitriţi, fie prin fierbere, fie în organism, iar nitriţii afectează hemoglobina şi metabolismul.
Autorităţile locale din Dăneşti spun că vor renunţa la sursa de apă din Ungureni şi că vor racorda cetăţenii din acest sat la alte puţuri. „Pompele de la puţul de la Ungureni le-am suspendat, acolo nu sunt decât vreo 40 de abonaţi, şi le facem legătura cu forajele de la Bucureasa. Apă este, punem nişte pompe de linie care să împingă într-acolo şi se rezolvă. Mai trebuie 300 de metri de conductă să facem legătura. Pentru restul comunei, am predat instalaţiile la Aparegio”, a declarat Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.
Reprezentanţii DSP Gorj spun că în unele situaţii este posibil ca operatorii de apă să fi făcut demersurile necesare pentru corectarea neconformităţilor. „Operatorii trebuie să ia măsuri în sensul remedierii. Să faci clorinare corespunzătoare şi să anunţi populaţia să nu consume apă în anumite intervale de timp, până se pun lucrurile la punct. Datele sunt pe primele 10 luni ale anului”, a precizat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.