Rănită într-o explozie la UM Sadu
O angajată a Uzinei Mecanice Sadu şi-a văzut ieri moartea cu ochii după ce 200 de grame de substanţă explozibilă au detonat chiar în faţa sa. Femeia a scăpat însă cu răni uşoare, fiind transferată de la spitalul din Târgu Jiu la o clinică de arşi din Craiova, medicii fiind optimişti în privinţa evoluţiei sale.
Doina Rebedea, de 43 de ani, din Tetila, lângă Bumbeşti Jiu, lucrează în uzină de la sfârşitul anilor 90, având suficientă experienţă pentru a evita astfel de accidente. Nenorocirea s-a produs totuşi ieri dimineaţă, în jurul orei 9.30, în timp ce aceasta manipula 200 de grame de substanţă explozibilă. Norocul său a fost că a respectat normele de protecţie a muncii, după cum declară şefii săi, aprinderea substanţei producându-se după un blindaj din sticlă şi metal. Blindajul respectiv are însă două găuri, prin care muncitorii introduc mâinile pentru a manipula substanţa explozibilă, pe acolo ieşind şi flăcările care au ars-o pe angajată. „Cele 200 de grame, în timpul preparării substanţei trasoare, flacăra s-a iniţiat nu ştim din ce motive. În momentul în care operatorul nostru a tras mâinile flacăra a ieşit pe găurile din blindaj şi i-a provocat arsuri la mâini şi faţă. Riscuri din acestea nu pot fi eliminate total, oricâte măsuri am lua. Operatorul a respectat condiţiile de lucru, a purtat mănuşile de protecţie. Am înţeles că şi arsura este între zona de terminare a mănuşii şi mâneca tricoului”, a explicat Dorel Motorga, inginerul şef al UM Sadu.
„Conştientă şi cooperantă”
Femeia rănită în explozie nu a fost pusă la pământ, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri similare. Din contră, de data aceasta, Doina Rebedea a mers pe picioarele ei până la cabinetul medical pentru a primi ajutorul de care avea nevoie până la sosirea unei ambulanţe. „Pacienta am găsit-o în stare bună, avea arsuri de gradul 2 şi 3, pe faţă şi antebraţ, în special. Era conştientă, ştia ce s-a întâmplat. Zicea că nu a fost neapărat o explozie, ci mai mult o flacără, nu am întrebat-o pentru că eu aveam grijă de ea, nu o chestionam”, a menţionat asistenta medicală de serviciu, Ioana Vâţă.
Angajata UM Sadu a fost transportată de urgenţă la Târgu Jiu, iar aici a fost transferată la Clinica de arşi de la Craiova, o unitate specializată pentru astfel de situaţii. Medicii gorjeni spun că femeia era pe deplin conştientă şi nu prezenta probleme deosebite. La Craiova ea a fost însă examinată de specialişti în arsuri, mai ales că substanţa pe care o manipula ieri şi care a luat foc are efecte în timp dacă rămâne în contact cu pielea.
ANCHETĂ
Incidentul de ieri este investigat acum de instituţiile specialitate ale statului, poliţiştii şi inspectorii de muncă venind la faţa locului, sub coordonarea procurorului Laurenţiu Grecu, pentru a recolta probe şi a audia martori, pentru a afla ce anume s-a întâmplat la UM Sadu. Aici a venit şi şeful INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, institutul fiind specializat în stabilirea cauzelor exploziilor.
MORŢI
Uzina a fost zguduită constant în ultimii ani de incidente de acest gen, cel mai grav având loc în februarie 2011. Două femei au fost carbonizate atunci într-o explozie, un coleg al acestora fiind şi el grav rănit. Cinci persoane au fost trimise în iunie în judecată, fiind considerate responsabile de producerea tragediei respective, anchetatorii stabilind că după 2009 cei în cauză nu au luat măsurile necesare pentru a preveni astfel de nenorociri.