Rânca, pustie din cauza problemelor cu Transalpina
Zona Rânca nu este căutată de turişti în această perioadă a anului, așa cum se așteptau autoritățile și cabanierii. Dacă anul trecut, pe vară, erau mii de turişti care treceau zilnic pe Transalpina, acum numărul s-a redus drastic. Cel mai probabil se întâmplă acest lucru din cauza vremii urâte și a ploilor aproape zilnice de la munte, dar și din cauza situației incerte a Transalpinei. Chiar dacă numărul turiștilor este redus, salvamontiștii au solicitări din partea celor care pleacă pe trasee de munte și se rătăcesc.
Vara aceasta nu este pe placul cabanierilor din Rânca, asta pentru că numărul turiștilor este mult mai mic în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. Unul dintre motivele pentru care în Rânca nu ajung foarte mulți turiști este vremea capricioasă, pentru că aproape zilnic aici plouă sau este furtună. Cel mai important motiv care ar trebui să dea de gândit autorităților este situația incertă a Transalpinei. Dacă cea mai înaltă șosea din România a fost punctul de atracție al turiștilor din țară, dar și de peste hotare, faptul că aceasta nu a fost deschisă circulației publice și e catalogată ca fiind cea mai periculoasă șosea îi sperie pe cei care și-ar dori să ajungă aici. „Sunt puțin turiști față de anul trecut. Rânca nu este pustie, dar nici animată ca vara trecută. Numărul turiștilor este sub așteptările cabanierilor. Este și vremea urâtă, plouă, e furtună și de aceea oamenii nu prea vin. Un alt motiv este Transalpina, care nu a fost deschisă circulației publice. Turiștii se tem, că nu știu, cum se circulă, aud că nu sunt marcaje și semne de circulație sau pur și simplu că pot fi opriți sau întorși din drum”, a declarat Sabin Cornoiu, director Salvamont Gorj.
Multe solicitări la Salvamont
Deși numărul turiștilor nu este foarte mare, vara aceasta salvamontiștii gorjeni au intervenit în peste 15 cazuri. Cele mai multe solicitări au venit din partea persoanelor care s-a rătăcit. „Am avut, zicem noi, multe solicitări din partea celor care s-au rătăcit. Ultimul caz a fost chiar week-end-ul trecut, dar am intervenit și am acordat primul ajutor și la cetățeni care s-au accidentat sau au avut probleme de sănătate”, a precizat Sabin Cornoiu.
Salvamontiștii le recomandă celor care ajung la Rânca să nu se aventureze pe trasee montane care nu sunt marcate sau să plece prin pădure dacă nu cunosc bine zona.