Rabla 2019 – Cum obții prima de casare, în 3 pași simpli
Programul Rabla 2019 a debutat oficial pe data de 12 aprilie.Prima de casare oferită este de minim 6.500 de lei, iar bugetul permite distribuirea a 35.000 de tichete celor înscriși în programul Rabla din acest an.
Cetățenii români care vor să se înscrie în program, în vederea obținerii unui ecotichet, nu trebuie decât să urmeze patru pași simpli, informează auto-bild.ro. Candidații trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România, să nu aibă nicio datorie la stat, iar vechiul autoturism ce urmează a fi dat spre casare trebuie să aibă o vechime de minimum 8 ani. Valabilitatea ITP-ului nu mai este obligatorie, după cum a anunțat Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Pașii care trebuie urmați pentru a obține bonificația de la stat, cu scopul achiziționării la preț redus a unei mașini noi sunt:
Înregistrarea la producător: După ce s-a asigurat că bifează toate criteriile cerute prin lege, candidatul trebuie să se înscrie la producătorul auto al mașinii ce urmează a fi achiziționată. Lista completă a dealerilor auto validați de Administrația Fondului pentru Mediu poate fi consultată AICI.
Înscrierea la producător se va face în baza următoarelor documente:
– copie a actului de identitate;
– copie legalizată a certificatului de înmatriculare a vechiului autoturism;
– copie legalizată a cărții de identitate a mașinii;
– certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, act care demonstrează că solicitantul nu are datorii la stat;
– un document prin care proprietarul mașinii declară va folosi personal prima de casare pentru a cumpăra o mașină sau că transmite altcuiva dreptul de folosință a respectivei bonificații.
Predarea mașinii vechi: Odată ce candidatul finalizează procedura de înscriere în programul Rabla 2019, are la dispoziție maximum 30 de zile pentru a contacta un colector autorizat în vederea distrugerii/dezmembrării vechiului autoturism.
Lista completă a operatorilor economici autorizați să desfășore activități de colectare și tratare a vehiculelor scoase din uz poate fi descărcată AICI: www.anpm.ro/documents/12220/2024122/Operatori+economici+autorizati+pentru+colectarea_tratarea+VSU_28_02_2019_2.xlsx/c3966070-2de3-4513-8883-7492fb5d2eb2
Firma respectivă va emite un certificat de distrugere a vechii mașini.
Radierea din circulație a mașinii vechi: În baza certificatului obținut de la compania de colectare se va realiza radierea din circulație a vechiului autoturism.
În continuare, în termen de 30 de zile, proprietarul mașinii trebuie să predea producătorului o copie a acestui certificat, ce va fi anexată dosarului.
Reprezentanții Ministerului Mediului au anunțat că intenționează să dubleze bugetul programului Rabla 2019 de-a lungul anului, ceea ce înseamnă că – în total – vor putea fi acordate circa 70.000 de tichete pentru cetățenii care își casează vechiul autoturism.