Punctul Nemo, cimitirul de nave spaţiale și sateliți
Poate vă întrebaţi unde se duc navele spaţiale şi sateliţii când nu mai sunt funcţionali. Nu pot fi lăsaţi pe orbită unde funcționează alți sateliți noi şi atunci a fost creat pe pământ „Cimitirul navelor spațiale”, numit şi Punctul Nemo. Agențiile spațiale din lumea întreagă își trimit aici sateliții și navele spațiale scoase din funcțiune.
Situat undeva departe de coasta Noii Zeelande, la aproximativ 3.300 de kilometri distanță, în Oceanul Pacific, se află unul dintre cele mai ciudate cimitire din lume, Punctul Nemo. „Cimitirul de sateliți și nave spațiale” se află la o distanţă mare de orice aşezare, nu se află nicio insulă în jur, ci doar apă. La adâncimea de patru kilometri sub valuri, fundul oceanului este însă plin cu fragmente și resturi din sateliți vechi, stații spațiale și nave spațiale.
Specialiștii de la NASA au vorbit recent despre misteriosul ”Punct Nemo”, din Oceanul Pacific. Experții au precizat de la început că „Punctul Nemo” e folosit din 1971. Mai exact, de 48 de ani acolo „cad” controlat navele și sateliții care ies de pe orbitele pe care au fost plasați. Ceea ce nu mulți știu e că „Punctul Nemo” ascunde peste 270 de epave, printre care se numără stația orbitală sovietică MIR, mai multe rachete de transport ale Agenției Spațiale Europene, numeroase alte aparate folosite pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale, și chiar tehnologii ale companiei SpaceX, a lui Elon Musk.
Interesant este faptul că oamenii care trăiesc permanent la cea mai apropiată distanţă de Point Nemo sunt astronauţii de la bordul Spaţiei Spaţiale Internaţionale (SSI). Asta deoarece SSI orbitează la o altitudine de 402 kilometri iar cea mai apropiată insulă de Punctul Nemo se află la o distanţă mult mai mare, la 3.300 km.