Punctul gastronomic local, mica afacere a multor gospodari din Gorj
Ospăţ la stână, în prisacă sau în curtea pescarului. Un proiect de lege vrea să dea dreptul localnicilor din zone cu mâncăruri tradiţionale să deschidă puncte gastronomice locale - mici restaurante cu mâncare specifică. Parlamentarii vor să facă şi cursuri gratuite pentru gospodarii care înfiinţează mini-restaurante şi chiar să le acorde facilităţi fiscale.
În Gorj, sunt mai multe astfel de puncte gastronomice. Primul a fost înființat în Novaci de băcița Mărioara. Când nu gătește la stână, face acasă preparatele ciobănești care au făcut-o celebră pe Transalpina.
"Poţi să găteşti absolut ce ai în gospodăria proprie şi să serveşti şi turiştii care sunt dornici să mănânce tradiţional, să trăiască româneşte şi să mănânce sănătos. Mi-a dat posibilitatea să vând produsele la valoarea lor reală, pentru munca noastră", a spus Mărioara Babu, într-un interviu la Antena 1.
În câteva zile, băcița va găzdui și cursuri pentru cei care vor să vadă cum își pot înființa propriul punct gastronomic local. Toată lumea are de câștigat. Producătorii își vând marfa direct de acasă, iar oaspeții au parte de bucate sănătoase și gustoase. "Punctul gastronomic local poate să fie de actualitate pentru oamenii simpli, care se ocupă cu creşterea animalelor şi nu au timp pentru atâtea acte şi documente. Mi-a dat posibilitatea să vând produsele la valoarea lor reală, pentru munca noastră. E o răsplată a muncii noastre", a mai spus Mărioara Babu.
Deschiderea unui punct gastronomic local înseamnă mai puţină birocraţie faţă de un restaurant. Orice persoană fizică poate face acasă un local în care să servească preparate specifice pentru cel mult 12 oaspeţi. Se poate înscrie sanitar-veterinar pe baza atestatului de producător, carnetului de vânător sau a permisului de pescuit comercial.