Prunii din Bălăneşti, încărcaţi cu flori. Se anunţă o producţie record!
Cetăţenii comunei Bălăneşti se așteaptă ca anul acesta să înregistreze o recoltă record la producţia de prune. Pomii sunt încărcați la maximum cu flori, iar dacă vremea va fi prielnică până în luna mai, localnicii spun că ar putea să înregistreze o producţie de 40 de tone de fructe la hectar. Anul trecut producţia a fost de 15-20 de tone la hectar.
Cel mai bine le-a mers prunilor din gama Stanley și D'agen, însă și celorlalte soiuri le-au priit temperaturile din ultima perioadă, astfel că pomii sunt plini de flori. Localnicii din Bălănești spun că nu au mai văzut pomi atât de încărcați cu flori de când se știu. "În primăvara lui 2016 am floare pe prun, în special la Stanley și D'agen, cum nu aveam când lucram la Stațiunea Pomicolă. Efectiv nu am văzut atâta floare. Pot să estimez producția medie la hectar la 40 de tone, lucru foarte rar în plantațiile de prun, mai ales în zona noastră, în zona Gorjului", a explicat Vasile Cochină, localnic din Bălănești, fost inginer la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Horticolă Drăgoieni.
Le-a mers atât de bine în această primăvară prunilor din Bălănești astfel încât au crescut flori chiar și pe tulpină. Dacă vremea va continua să fie una prielnică pentru florile de pruni, localnicii din Bălănești ar putea să înregistreze cea mai mare producție de prune din ultimi zeci de ani. "Se mai poate întâmpla ca până la 1-5 mai să vină niște brume târzii de primăvară, sau, Doamene ferește!, în vară, grindine și cam atât, în rest, numai mâna omului poate să strice. Anul trecut nu știu dacă am depășit 15 tone la hectar pe medie, cu producția cea mai bună la Anna Spath (n.red anaspet). Anul trecut am mers peste 20 de tone, dar la celelalte a fost producția mai slăbuță. Ne așteptăm la o producție peste dublu, față de anul trecut și față de alți ani. Este un vis, mie îmi unge inima. Când văd și albinele roind în jurul florilor de prun, mai ales că eu sunt și stupar", a declarat
Prunul este al doilea pom fructifer, ca suprafețe cultivate în țara noastră, după măr.