Protest împotriva scumpirii apei. Reacție: Nu vor fi 50 de oameni!
Este mobilizare pe paginile de socializare pentru organizarea miercuri, la Târgu Jiu, a unui protest împotriva scumpirii apei și canalizării. Nu este clar cine este organizatorul, mai ales că astfel de manifestări trebuie să respecte anumite reguli în pandemie. Reamintim că ADIA a aprobat o serie de scumpiri, pe care le vom regăsi din această lună în facturile Aparegio.
ADIA a decis pe 8 decembrie 2020 care vor fi noile tarife. Astfel, prețul pentru apa potabilă va fi de 2,69 lei/mc plus TVA, iar tariful la canalizare de 2,88 lei/mc, fără TVA. Anul viitor, prețul la apă va fi majorat cu 30%, fiind apoi prevăzute alte majorări anuale până în 2026.
La fel și la canalizare, vor fi majorări de 10% în următorii doi ani, în 2023 o majorare de 40% și apoi alte majorări până în 2026.
Practic, facturile se vor dubla în doar câțiva ani, astfel că pe facebook circulă îndemnul de a participa la un protest miercuri, de la 08.30, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu.
Nicolae Ivăniși, coordonatorul ADN Gorj, a spus că nu se așteaptă să fie mulți oameni la protest. “Trebuie implicare. Am văzut că mâine, la 8.30, o să fie un protest că s-a scumpit apa. Vă garantez că mâine în fața prefecturii nu o să fie mai mult de 50 de oameni. Poate să vină mai mulți să îmi facă mie în ciudă. Dar nu, nu suntem implicați atunci când este vorba să stârpim răul sau de a crea ceva benefic urbei”, a spus Ivăniși la Radio Infinit.
Ivăniși spune că, în cei câțiva ani de când s-a întors în România, a văzut că letargia îi caracterizează pe cei mai mulți gorjeni. “Atâta letargie am văzut în județul ăsta în trei ani și jumătate, că îmi vine să îmi pun mâinile în cap. Nu funcționăm noi, ca oameni, nu suntem în stare să ne impunem, am ajuns să ne obișnuim cu ideea că avem doar obligații și suntem lipsiți de drepturi”, a spus Ivăniși.
Coordonatorul ADN Gorj a mai observat și lipsa de solidaritate, faptul că nu empatizăm unii cu problemele celorlalți. “Când au fost probleme în învățământ, nu a fost minerul lângă profesor. Când au fost probleme în minerit, nu au fost doctorul, profesorul și inginerul lângă miner. Nu am știut să fim un tot, am fost dezbinați. Clasa politică a fost unită în situațiile critice pentru politicieni, iar noi am pierdut 30 de ani”, a comentat Ivăniși la postul de radio. (A.A.)