Proiectul inedit al unei tinere din Gorj care vrea să dezvolte turismul
O tânără din Gorj le propune investitorilor din turism un meniu inedit: Platouri cu personalitate, inspirate din file de istorie. Își dorește revitalizarea turismului și crede că turismul gastronomic ar putea fi un mare plus pentru multe zone din județul nostru. S-a documentat despre meniul marilor personalități din Gorj și a luat naștere meniul inedit.
Adriana Staicu este consultant în turism. A absolvit o facultate de profil în Spania, unde a și lucrat în domeniu. Acum s-a întors acasă și vrea să pună umărul la dezvoltarea turismului.
Într-un interviu pentru Antena 1, Adriana a vorbit despre planurile sale care le-ar putea oferi vizitatorilor o experiență inedită: „Am întâlnit mulți turiști care plecau din Gorj după ce mâncau doar o pizza. Vreau să schimb această percepție și să le ofer o experiență autentică, așa cum am văzut în călătoriile mele că este apreciată,” explică Adriana.
Influențată de cultura bogată a artei culinare pe care a observat-o în Spania, unde „mâncarea este o formă de artă”, ea plănuiește să introducă un meniu inspirat din istoria și legendele locale. Așa a luat naștere proiectul Platouri cu personalitate.
Primul pe care l-a analizat a fost marele Brâncuși. “Constantin Brâncuși era foarte simplu, iar la Paris îi plăcea foarte mult să-și primească oaspeții, inclusiv pe cei străini, cu mâncare tradițională din Gorj. Varza murată cu boia, puiul prăjit cu mujdei de usturoi oltenesc, iar lângă adăuga brânză, ouă sau nelipsita mămăliguță”, a mai spus tânăra.
Și-a lansat proiectul în localitatea Polovragi, în Cheile Oltețului, loc ce i-a fost casă, spun legendele, omului zeu Zamolxe. O tarta cu praz, ciuperci și spanac sau ciorba oltenească ar fi fost între preferințele sale culinare. Lui Tudor Vladimirescu îi plăcea salata de bob, Maria Lătărețu, cunoscută și ca o gospodină desăvârșită pe lângă vocea excepțională primea mereu laude pentru mămăliguța la tuci, iar Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, prefera cartofii copți, roșiile umplute și, la ceas de sărbătoare, puiul la cuptor cu unt.
„Erau oameni foarte simpli. Carnea nu făcea parte din meniul lor de zi cu zi. Mămăliga a apărut puțin mai târziu. de obicei, făceau pâine pe jar”, a mai spus Adriana.
Lista cu felurile de mâncare inspirate din cărțile de istorie ori din legendele locale va fi pusă la dispoziția pensiunilor din județ, care vor dori ceva inedit pentru turiști. „Mi se pare o idee foarte interesantă și aș vrea să o punem în practică. Pe lângă cazare, trebuie să oferim și mâncare tradițională din zonă. Cu siguranță va prinde bine și ne va ajuta foarte mult pe partea de dezvoltare”, a mărturisit Ana Maria Caralicea, administratorul unei pensiuni din localitatea Polovragi.