Proiect pilot la Motru: Investiţii decise de cetăţeni
Localnicii din satele aparţinătoare municipiului Motru vor stabili cum vor fi cheltuiţi banii colectaţi de primărie din taxele şi impozitele pe care le plătesc. Este vorba de un proiect pilot, cu aplicabilitate din anul 2019. În această perioadă, sătenii trebuie să depună proiectele de investiţii. Administraţia locală va stabili care vor fi selectate şi bugetate.
Această măsură a fost adoptată de Consiliul Local Motru în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii octombrie. Bugetarea participativă este un proces care permite implicarea cetăţenilor să ia decizii cu privire la modul în care se redistribuie resursele oraşului. „Este iniţiativa mea, este un proiect pilot. Am vrut ca cetăţenii să participe efectiv la întocmirea bugetului şi la cheltuirea banului public. Și am început cu cetăţenii din satele componente şi aparţinătoare. Eu le voi spune care este suma totală de taxe şi impozite pe care ar trebui să o plătească satul respectiv, iar cetăţenii decid ce fac cu banii aceia, cum îi cheltuiesc. Vin cu mai multe proiecte şi, apoi, dacă suma estimată depăşeşte valoarea taxelor şi impozitelor, îşi selectează singuri proiectele şi noi le vom duce la îndeplinire. Evident, ne ajută şi la creşterea gradului de colectare a taxelor”, a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.
Conform regulamentului aprobat, cetăţenii pot depune proiecte referitoare la amenajarea unor spaţii publice, alei, trotuare, proiecte legate de infrastructura educaţională şi culturală, spaţii verzi şi locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei. De asemenea, până în data de 20 noiembrie, vor avea loc întruniri săteşti în care se vor pune în discuţie proiectele propuse, urmând ca până în 15 decembrie, în cadrul unor alte întruniri, cetăţenii să voteze investiţiile. Proiectele propuse şi votate vor intra pe lista de investiţii pentru 2019, urmând să fie supuse aprobării Consiliului Local. Proiectul pilot vizează satele Ploştina, Roşiuţa, Leurda, Horăşti şi Râpa.
Procesul de bugetare participativă a fost implementat pentru prima dată la Cluj-Napoca în anul 2013, printr-un proiect care s-a desfăşurat în cel mai mare cartier al municipiului.