Programe de studii în domeniul Ingineriei Medicale la Universitatea „Politehnica” din Timişoara
Facultatea de Mecanică a Universităţii „Politehnica” din Timişoara are un bogat portofoliu de specializări, atât pentru studiile universitare de licenţă, cât şi pentru cele de master. Unul din domeniile interdisciplinare, de avangardă, oferite de Facultatea de Mecanică celor care optează pentru profesia de inginer este cel al Ingineriei medicale.
Specializarea „Inginerie Medicală” - program de studii de licenţă - este una din specializările noi ale Facultăţii de Mecanică, în anul 2009 având a treia promoţie de absolvenţi. De asemenea, programul de studii de master „Implanturi, proteze inteligente şi evaluare biomecanică”, acreditat în primăvara anului 2008, funcţionează începând cu anul universitar 2008-2009. Fiind o specializare nouă, comparativ cu specializările tradiţionale ale Facultăţii de Mecanică, mulţi elevi şi multe cadre didactice care predau în licee nu cunosc existenţa şi oportunităţile acesteia. De asemenea, foarte puţini cunosc faptul că, la Facultatea de Mecanică a Universităţii Politehnica din Timişoara, domeniul „Ştiinţe Inginereşti Aplicate” înseamnă de fapt specializarea „Inginerie Medicală”.
Reforma medicală din ţara noastră are nevoie de specialiăti care să descopere, să dezvolte, să promoveze şi să exploateze produse şi servicii inovatoare pentru actul medical modern, care să contribuie împreună cu medicii la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi să răspundă aşteptărilor şi exigenţelor pacienţilor. Aparatele şi echipamentele medicale ale prezentului se bucură de un progres spectaculos care nu este posibil fără specialişti în domeniul Ingineriei medicale. Misiunea didactică a specializării „Inginerie Medicală” este de a forma specialişti cu o pregătire interdisciplinară, competitivi pe plan naţional şi internaţional, cu competenţe şi abilităţi specifice ingineriei medicale.
Prin disciplinele prevăzute în planul de învăţământ al acestei specializări interdisciplinare, absolvenţii vor acumula cunoştinţe care să le permită găsirea unui loc de muncă în clinici sau spitale, industria producătoare de dispozitive medicale, firme care comercializează şi asigură service pentru dispozitive medicale, consultanţă pentru achiziţionarea aparaturii medicale, autorizare de funcţionare a aparaturii medicale, instruire de personal pentru utilizarea aparaturii medicale, cercetare sau medii academice.
Studenţii specializării „Inginerie Medicală” beneficiază pe durata studiilor de o baza materială de excepţie, asigurată de laboratoarele Bazei de cercetare cu utilizatori multipli Centru de modelare a protezării şi intervenţiilor chirurgicale asupra scheletului uman CMPICSU şi ale Platformei de Implantologie, protezare inteligentă şi recuperare biomecanică.
Disciplinele de specialitate sunt predate de cadre didactice din Universitatea Politehnica din Timişoara, cu experienţă şi cu rezultate deosebite în domeniul Ingineriei medicale. Pregătirea studenţilor este completată cu discipline cu caracter medical (Anatomie şi fiziologie, Biochimie, Ingineria ţesuturilor, Tehnici chirurgicale de implantare), predate de cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.
Studenţii programelor de studii în domeniul Ingineriei Medicale beneficiază de burse pentru efectuarea studiilor sau a proiectelor de diplomă/dizertaţie şi pentru participarea la cursuri intensive de specialitate în diferite universităţi din străinătate.
Cristian SĂFTESCU
Contact:
Prof. dr. ing. Mirela TOTH-TAŞCĂU – Coordonator specializare Inginerie medicală, Director Centru de cercetare CMPICSU
Tel/Fax: +40-256-403637
Tel. Mobil: +40-745519316
E-mail: [email protected]
Informaţii suplimentare: http://cmpicsu.upt.ro/ing_med_2009/