Program antiplagiat la UCB. Gorun: Nu cred în el!

Lucrările de licenţă, disertaţie sau de doctorat ale cursanţilor Universităţii „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu vor fi verificate cu ajutorul unui program antiplagiat. Universitatea a reînnoit contractul cu firma furnizoare, astfel încât programul să poată fi folosit și în anul universitar 2017-2018, fiind accesibil în cadrul instituţiei de circa trei ani. Conducerea universităţii nu-l consideră util, însă spune că acesta este obligatoriu.

Studenţii UCB nu trebuie să intre în panică. Programul va fi folosit numai în cazul în care vor exista suspiciuni de plagiat în lucrările lor de licenţă, de disertaţie sau de doctorat. Universitatea târgujiană plătește câteva mii de lei anual pentru a beneficia de programul antiplagiat. Nici nu ar putea fi verificate toate lucrările studenţilor, pentru că numărul este limitat de furnizor în cuantumul sumei plătite de universitate. „L-am achiziţionat la valoarea de 5.000 de lei fără TVA, pentru un număr de 25 de milioane de caractere, la un preţ standard net la verificarea a 10 mii de caractere de 2 lei. Este programul implementat de majoritatea universităţilor. Furnizorul este SC Plagiat-Sistem Antiplagiat prin Internet SRL. Contractul este pe o perioadă de 12 luni”, a declarat Virgil Popovici, director general Administrativ al UCB. 

Achiziţionarea programului antiplagiat a fost impusă de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), a precizat  conducerea UCB. Președintele Senatului, Adrian Gorun, spune că nu crede în acest program, explicând că nu poate verifica date din cărţi publicate înainte de apariţia Internetului. „Nu cred în el pentru că nu are capacităţile tehnice de a detecta în mod corespunzător dacă există sau nu idei. Este un program mai mult de verificare a similitudinilor. E vorba de idei, dacă sunt sau nu plagiate. A fost achiziţionat pentru că este o solicitare a ARACIS, în toate universităţile se folosesc pentru a verifica lucrările studenţilor. Se cumpără licenţa. Și aici m-am enervat un pic. Avem specializarea Automatică în universitate și am întrebat de ce ei nu pot crea. Au spus că nu pot, că nu au competenţe”, a spus Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB.

Vizualizări: 1,205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: