Profesorii au băgat bugetarii în grevă
Angajaţii din sistemul sanitar, agenţii din Penitenciarul Târgu-Jiu, dar şi funcţionarii din administraţie au protestat ieri, fie prin purtarea unei banderole, fie prin lozinci şi zgomot, în semn de solidaritate pentru profesorii din Gorj, care anunţaseră mare grevă. În timp ce cei amintiţi mai sus au arătat nemulţumirea pentru măsurile de austeritate luate de Guvern, profesorii au intrat în sălile de examen. Angajaţii Consiliului Judeţean Gorj şi cei ai direcţiilor subordonate, cât şi funcţionarii din Primăria Târgu Jiu şi Prefectura Gorj au decis să nu întrerupă lucrul, unii dintre aceştia manifestându-şi solidaritatea cu bugetarii printr-o grevă japoneză. Angajaţii au venit la serviciu, îndeplinindu-şi sarcinile de lucru la fel ca în orice altă zi.
Ana ANDREI
Manuela NOVĂCEANU
Alexandra FOLCUŢ
Au intrat la clasă în ziua declanşării grevei generale. Este vorba de profesorii gorjeni, care una au semnat şi alta au făcut. Aproximativ 20% dintre cadrele didactice gorjene au rămas pe poziţii, în timp ce în zeci de unităţi şcolare activitatea s-a desfăşurat în mod normal. Procentul stabilit iniţial de sindicalişti, de 70%, a scăzut dramatic în ziua în care profesorii trebuiau să pună lacătul pe şcoli. Şi liderii sunt uimiţi de ce a ieşit, de acest fenomen fiind acuzată conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, precum şi conducerea unităţilor de învăţământ.
Nicio şcoală în grevă
În municipiul Târgu Jiu în nicio şcoală nu s-a făcut grevă. Doar în unităţi mici de la ţară precum cele din Teleşti, Câlnic sau Leleşti procentul de participare la grevă a fost de 100%. „Se pare că rând pe rând o parte din şcoli au picat sub ameninţările directorilor, ameninţarea diferitelor situaţii nominale care le-a cerut Inspectoratul, şi ei la rândul lor sub presiunea Ministerului. Dacă procentul scade sub limita admisă de lege trebuie să încetăm conflictul, că altfel ne arestează. Abia aşteaptă şefii să ne bage după gratii ca să poată să face ce vor ei”, spune Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Gorj. Deoarece procentul de participare nu a fost cel dorit, unii lideri din teritoriu şi-au depus deja demisiile, iar alţii şi le-au anunţat deja. „În rândul sindicatelor avem deja o demisie la unul dintre cei mai buni din reţea. S-ar putea să ne mai aşteptăm la asemenea situaţii după aceste evenimente, când oamenii vor, dar vor să scoată castana din foc cu mâna altuia”, mai afirmă Vasile Mija. Mai mult decât atât, cei care au dovezi cum că ar fi fost ameninţaţi în vreun fel sunt îndrumaţi către instanţă. „Avem deja un model de cerere de chemare în instanţă. Le-am trimis la toţi liderii de sindicat la toate unităţile şcolare. Acolo unde simt că sunt presiuni şi pot să documenteze cu înscrisuri sau cu martori să meargă în instanţă”, menţionează Mija. Speranţa ca rămas acum în mitingul de pe 2 iunie, ce va avea loc în Piaţa Prefecturii împreună cu restul confederaţiilor.
Profesorii universitari au semnat tabele
Nici profesorii universitari nu s-au înghesuit să îşi apere drepturile. Doar 40% dintre dascăli au intrat în grevă, dar nici aici nu a fost ceva serios. „Au semnat tabelele, dar nu este ceva serios. Nu a fost afectată desfăşurarea examenelor. E posibil ca de mâine activitatea să revină la normal”, spune Liviu Neamţu, prorector în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Dacă sesiunea studenţilor nu a fost în nici un fel afectată, nici examenul de bacalaureat nu a avut de suferit. „Examenul s-a susţinut în toate cele 32 de centre de peste 5000 de elevi gorjeni”, menţionează Justin Paralescu, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Gorj.
Popa, supărat pe profesori pentru că nu au făcut grevă
Angajaţii din sistemul sanitar s-au solidarizat şi au protestat împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvern. De la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj au participat la proteste aproximativ 50 de salariaţi care aui fost liberi. La nivelul Spitalului Judeţean activitate din secţii şi de la unităţile de primiri urgenţe nu a fost dată peste cap din cauza grevei. Numai în policlinică, cadrele medicale au încetat munca pentru o oră.
Salariaţii de la salvare sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate impuse de guvern. Ei se află într-o situaţie disperată pentru că dacă li se va tăia 25 la sută din salariu şi nu-şi dau seama cum se vor descurca pentru că au datorii şi credite la bănci.
La nivelul Spitalului judeţean de urgenţă din Târgu-Jiu activitatea cadrelor medicale s-a desfăşurat normal. „Nu este greva Sanitas-lui, noi protestăm din solidaritate pentru profesori, dar se pare că ei nu au înţeles noţiunea de grevă. O să purtăm o discuţie cu reprezentaţii lor în acest sens. Activitate pe secţii s-a desfăşurat normal ca şi la urgenţe. În ambulatoriu s-a întrerupt activitatea timp de o oră”, a declarat Valentin Popa, liderul sindicatului Sanitas.
Grevă la Penitenciar
Lucrătorii din penitenciare au protestat pe o perioadă de 24 de ore împotriva reducerilor de salarii. „Nu se poate să trăim în aceste condiţii. Ne-am adunat aici pentru a solidariza cu celelalte organizaţii sindicale. În această perioadă nu desfăşurăm niciun fel de activitate în interiorul penitenciarului”, a declarat Florin Şchiopu, liderul sindicatului „Solidaritatea 2004” din Penitenciar.
Oamenii sunt disperaţi că vor rămâne doar cu un salariu minim pe economie şi nu vor mai avea cu ce să-şi întreţină familiile. Ieri nu au lucrat decât 40 din cei aproximativ 250 de angajaţi ai penitenciarului din Târgu Jiu. Nu toţi aceştia au fost însă pontaţi. O parte dintre ei vor primi bani doar pentru orele lucrate, iar doar cei care au asigurat paza şi securitatea persoanelor private de libertate vor fi plătiţi integral.