Profesori de un punct şi posturi titularizabile neocupate
Absolvenţii care au susţinut examenul de titularizare s-au întrecut şi în acest an în obţinerea notelor de 1 şi 2. Pentru a nu primi note prea mici, o mare parte dintre candidaţi au dat bir cu fugiţii. Peste 340 de proaspeţi absolvenţi sau de foşti profesori au preferat să nu se prezinte la examen sau să părăsească sălile de examen atunci când au văzut subiectele. Doar 151 dintre cei care au rămas pe baricade au reuşit să obţină note peste 7.00 şi 206 au obţinut note între 5.00 şi 6.99.
Pentru concursul de titularizare din acest an au fost validate 888 de dosare, dar în final au participat la concurs doar 547 de candidaţi. Unul dintre candidaţii prezenţi la examenul din această vară a fost eliminat din examen pentru că a pătruns în sala de examen cu telefonul mobil. Peste 340 de candidaţi au lipsit de la acest examen. Mulţi dintre ei au decis să părăsească sălile de examen în prima oră de la aflarea subiectelor prin semnarea unei declaraţii în acest sens.
La chimie nu a promovat nimeni
Notele mici au curs şi în acest an. Opt dintre profesorii prezenţi au reuşit să obţină doar punctul din oficiu, cea mai mică notă fiind de 1.1, la Limba Engleză. Notele de 2.1, 2.6 2.7, 3.2 sau de 4.1 nu au încetat să apară. Ca şi la examenul de bacalaureat, unde promovabilitatea a ajuns la 56% în urma contestaţiilor, nici la titularizare nu s-a obţinut nota 10. Cea mai mare notă înregistrată la acest examen a fost 9.80 şi a fost primită de un candidat care a susţinut examenul la educaţie fizică. „În urma examenului de titularizare 34% din candidaţi au obţinut note sub 5.00, 38% au primit note între 5.00 şi 6.99, iar 28% au obţinut note peste 7.00”, spune Cornel Toma, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj. Există şi materii, precum chimia, unde nici un candidat nu a promovat examenul. Deşi s-au înscris 21 de candidaţi, doar doi au rămas în examen, dar notele obţinute de aceştia au fost de 4.1 şi 3.75. Nemulţumiţii au avut ocazia să depună şi contestaţii. Valeriu Drulă, preşedintele centrului organizat la Şcoala Generală „Gheorghe Tătărăscu” din Târgu Jiu a declarat că au fost înregistrate peste 50 de lucrări. Cele mai multe note contestate au fost de 4.00.
Repartizare prin şedinţe publice
Deşi peste 150 de candidaţi au obţinut note peste 7.00 la examen, calificativ necesar pentru obţinerea unui post titularizabil, foarte mulţi vor fi nevoiţi să ocupe timp de un an de zile posturi de suplinitori. Chiar dacă au fost puse la dispoziţie 47 de locuri titularizabile, există posibilitatea ca unele să rămână neocupate la disciplinele vocaţionale. Este vorba despre un post la educaţie muzicală specializată, de un post în domeniul artelor vizuale, de un post de judo şi de unul de box. Şedinţele publice de ocupare a posturilor titularizabile vor avea loc cel mai probabil în data de 22 iulie 2010 în cele două centre de concurs, respectiv Şcoala Generală „Gheorghe Tătărăscu” şi Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.