Diurna sindicalistului Sulea, mai mare decât salariul
Bugetarii sunt obligaţi în aceste zile să strângă cureaua până la ultima gaură. În paralel, la companiile de stat încă mai este loc pentru risipă. De exemplu, în timp ce pentru deplasări un bugetar primeşte diurnă 13 RON/zi, la o companie de stat precum Hidroelectrica diurna este de cel puţin zece ori mai mare.
Ziarul „Pandurul” a prezentat acum trei săptămâni cazul lui Decebal Sulea, un lider sindical care a păpat în prima jumătate a acestui an peste 700 de milioane de lei vechi pe diurnă şi cazare pe banii Hidroelectrica. Dublu faţă de cheltuielile salariale făcute cu aceeaşi persoană de către Hidroelectrica.
Decebal Sulea este preşedintele Hidrosind, calitate în care a făcut delegaţii peste delegaţii la Bucureşti. Mai bine zis, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2010 a fost în delegaţie în fiecare zi lucrătoare. Decebal Sulea declara cu trei săptămâni în urmă pentru Pandurul că este necesară prezenţa sa la Bucureşti ca urmare a negocierilor care se poartă pentru constituirea companiei Electra. Ar fi interesant de ce i-a plătit compania diurna şi cazare, şi nu sindicatul pe care îl reprezintă. Un posibil răspuns ar fi acela că buzunarul de la Hidroelectrica este mai larg decât cel de la Hidrosind.
Potrivit unei situaţii obţinute neoficial de redacţia Pandurul, Decebal Sulea a avut un record de decontări în luna februarie 2010, când Hidroelectrica i-a plătit 7080 de RON diurnă şi 14.453 RON cheltuieli de cazare, pentru un total de 20 de zile de delegaţie. Asta înseamnă, în lei vechi, pentru fiecare zi 3,5 milioane diurna şi 7 milioane cazarea. Cum genul acesta de venituri din diurnă sunt şi neimpozabile, înţelegem cât este de rentabil să mergi zilnic în delegaţie.
Decontările făcute de Hidroelectrica de la o lună la alta pentru Sulea diferă foarte mult atât la capitolul diurnă, cât şi în privinţa cazării. Pentru a ne lămuri cu privire la aceste aspecte, am solicitat în scris conducerii Hidroelectrica Târgu Jiu să ne comunice, în baza Legii 544-2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, cuantumul şi justificarea legală a plăţilor făcute pentru liderul sindical. Şefii de la Hidroelectrica Târgu Jiu au preferat să încalce legea decât să răspundă la întrebări. Deşi solicitarea a fost făcută acum mai bine de 20 de zile, nu am primit nici un răspuns. Potrivit legii, în cazul în care răspunsul nu poate fi dat pe loc, trebuie comunicat în 10 zile calendaristice. În cazul în care volumul de date nu poate fi pus la dispoziţie în zece zile, solicitantul informaţiei trebuie notificat în scris, în termenul celor zece zile, că va primi un răspuns în termenul de 30 de zile. Redacţia Pandurul îşi rezervă dreptul ca, dacă nu va primi răspunsul solicitat, să acţioneze compania în judecată pentru furnizarea informaţiilor.