Producție foarte slabă de castane în Gorj. Oamenii păzesc culturile!

Seceta de anul acesta a afectat cultura de castane de la Tismana. Pe lângă faptul că acestea încă nu s-au copt, producția este la jumătatea celei de anul trecut. Proprietarii de plantații au ajuns să-și păzească zi și noapte culturile de frica hoților dar și a animalelor sălbatice care au început să dea atacul.

Vasile Mogoș Guțilă este unul dintre localnicii din Tismana cu cea mai mare plantație de castani. Are 2.800 de hectare de teren cultivate și vânzarea castanelor îi aducea anual venituri bunicele. 

Acum cultura este afectată de secetă, iar producția este la jumătatea celei de anul trecut.” Din cauza secetei cultura de castane este foarte slabă. Vreau să vă spun că sunt și puține și încă nu s-au copt. Noi sperăm să începem culesul de săptămâna viitoare însă slabe șanse. Cred că cel mai sigur în luna octombrie începem să recoltăm. Niciodată nu s-a întârziat așa, că nu au fost coapte. Din ce am văzut în mare, producția de anul acesta este la jumătatea celei de anul trecut”, a declarat Vasile Mogoș Guțilă.

Anul trecut castanele din plantația familie Mogoș Guțilă au ajuns într-un lanț de supermarketuri din Târgu-Jiu, însă anul acesta nici cerere nu prea este pentru că în piață au apărut deja castanele din import.

”Anul trecut, vreau să vă spun că am vândut două tone de castane numai la un supermarket din Târgu-Jiu. Sper să fac și anul acest contract cu aceștia pentru că în piață, au apărut castanele din Grecia și chiar dacă sunt mai mari, nu au gustul celor de la Tismana, care sunt Bio și nu au fost stropite cu nimic. O să vând și pe internet ca anul trecut și la târgul săptămânal de la Tismana. Prețul nu știu cum va fi, dar anul trecut prima serie am dat-o cu 15 lei, apoi 10 lei kilogram și en-gross cu 8 lei”.

În contextul în care și producția a foarte mică, proprietarii păzesc non-stop plantațiile de frică să nu rămâne fără produse. ”Noi în fiecare an păzim plantațiile când încep să se coacă castanele, mai ales anul acesta că și așa sunt puține. Pe lângă faptul că ne este teamă de hoți, mai dau atacul și animalele sălbatice în plantații și chiar urșii. Oricum sunt puține și nu putem risca să rămânem și fără acestea", a mai spus Vasile Mogoș Guțilă.

Orașul Tismana este cunoscut la nivelul județului Gorj ca fiind ”patria castanelor”, chiar dacă în urmă cu câțiva ani castanii au fost afectați de o boală care a distrus o mare parte din plantații. Cu ajutorul unor programe demarate prin Agenția pentru Protecția Mediului, plantațiile au fost salvate, dar nu în totalitate, sau au fost replantați pomi.

Vizualizări: 1,860

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: