Producție de castane impresionantă la Tismana. Producător: Am avut atât de multe încât am dat și la cai

Localitatea Tismana era cunoscută în  trecut pentru plantațiile de castani, dar în urmă cu câțiva ani o boală a afectat o mare parte din castani. Cu sprijinul Agenției pentru Protecția Mediului plantațiile au fost refăcute, iar cetățenii care s-au implicat acum culeg roadele, iar veniturile nu sunt deloc mici.

Vasile Mogoși Guțilă din satul Gornovița a moștenit o plantație de castani care se întinde pe 2 hectare de teren. Nici aceasta nu a scăpat de boala care i-a lăsat mai puțin de jumătate din plantația moștenită, însă a replantat alții castani și deja au început să producă. ”Eu am 49 de ani și am crescut cu castanii. Plantația e moștenire de familie și chiar m-am implicat. Se întinde pe 2 hectare și am avut la început 200 de castani bătrâni care s-au îmbolnăvit, am reușit să salvez numai 70, dar am refăcut plantația printr-un proiect al Agenției de Protecția Mediului. Castanii tineri au început să rodească și totul merge foarte bine acum”, a povestit acesta. 


Trei tone de castane

Anul acesta a fost unul peste așteptări, gorjeanul reușind să recolteze până acum nu mai puțin de 3 tone de castane.”Producția de anul acesta este una foarte bună, mult peste așteptările mele având în vedere seceta care a fost.  Am strâns cam 3 tone și mai am, dar sunt pe final. Din acestea 2 tone le-am dat la un lanț de supermarket-uri din Târgu-Jiu, dar am vândut și la comercianți, în piața de la Tismana, sau în fața la mănăstire turiștilor care au ajuns în zonă. Chiar zilele astea am mai cules 300 de kilograme. Prețul de vânzare  en-gross este de 6 lei pe kilogram, iar așa le dau cu 8 lei. Am avut foarte multe anul acesta de am dat și la cai”, povestește Vasile Mogoși Guțilă.

Gorjeanul se mândrește cu cea mai mare și mai productivă plantație de la Tismana pentru că și-a dorit asta și i se rupe sufletul când se uită la vecinii săi care au abandonat totul. ”Eu lucrez în Germania în timpul anului, dar când trebuie să mă ocup de plantație las totul și vin acasă. Am cea mai mare și frumoasă plantație de castani de la Tismana pentru că m-am implicat și am fructificat la maxim ajutorul dat de cei de la APM. Sunt mulți care au castani, dar nu îi interesează și i-au lăsat de izbeliște. Cei puși de mine acum câțiva ani dau roade iar le ei nu au crescut și s-au umplut de bălării.  În plantație muncă nu este multă și nici grea, dar dacă vine unul de la oraș și ia sapa în mână și nu știe ce să facă cu ea, nu poate face față și abandonează. E greu la cules, dar și să o păzim pentru că se fură mult. Noi am fost nevoiți să facem o cabană și să fim cu ochii în patru ca să avem satisfacție financiară”.

Vasile Mogoși Guțilă recunoaște că nu au concurență castanele de la Tismana, în privința gustului. ”Au apărut în acum castanele de la greci care sunt mai mari și iau ochii cumpărătorilor, însă calitatea și gustul nu este același. În plus am auzit de la oamenii care au mâncat că au avut probleme cu stomacul, semn că sunt stropite sau crescute forțat. La castanele din Tismana numai natura își face treaba”, a mai spus omul.

Galerie foto



Vizualizări: 2,746

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: