Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Procedurile pentru reautorizarea Termo Rovinari, întârziate. Amendă!

CE Oltenia riscă o amendă de până la 60.000 de lei pentru că nu a obţinut autorizaţia de mediu pentru Termocentrala Rovinari. Centrala electrică funcţionează fără autorizaţie încă de la finele anului trecut. Acordarea unei noi autorizaţii este condiţionată de un plan de strămutare, pe care compania trebuie să-l realizeze pentru câteva zeci de gospodării din Fărcăşeşti, afectate de zgomotul produs de instalaţiile de desulfurare ale centralei electrice.

CE Oltenia a demarat procedurile de reautorizare încă de la mijlocul anului trecut. În luna decembrie a fost organizată şi o dezbatere publică la Liceul Tehnologic Roşia Jiu, întrunire contestată de ecologişti, cetăţeni şi conducerea Primăriei Fărcăşeşti.

Conform reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, instituţia care emite astfel de autorizaţii, CE Oltenia încă mai trebuie să prezinte nişte măsuri pentru ca Termocentrala Rovinari să fie reautorizată. „Sunt în procedură. Aşteptăm ca CEO să vină cu măsurile de după dezbatere, să fie ok pentru cetăţenii de acolo, legate de nivelul de zgomot din zona respectivă, generat de instalaţiile de desulfurare. Au venit cu un set, pe care nu l-am agreat. A rămas să-l completeze. Legislaţia spune că ar trebui să-şi rezolve la sursă, adică operatorul să ia măsuri pentru conformarea instalaţiei sau, dacă nu se poate, în ultimă fază să strămute persoanele care sunt afectate. Se pare că nu există altă variantă decât să-i strămute pe cetăţeni. Să facă un program cu strămutarea cetăţenilor afectaţi de zgomot, rezultat în urma studiului”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Reprezentanţii APM Gorj spun că se impune exproprierea a circa 30 de gospodării din comuna Fărcăşeşti. „Programul nu trebuie să fie de durată, acţiunea trebuie să fie de durată. Elaborarea programului poate să fie într-o săptămână, cel mult”, a precizat directorul APM Gorj.

Amendă pentru CE Oltenia

Comisarii de mediu, împreună cu reprezentanţi din cadrul Comisariatului General de Mediu, au efectuat luna aceasta controale la termocentralele CE Oltenia din Gorj. În urma verificărilor, comisarii de mediu au concluzionat că procedurile de reautorizare a Termocentralei Rovinari sunt întârziate, drept care, la finalizarea raportului, CE Oltenia va primi o amendă cuprinsă între 30.000 şi 60.000 de lei. „Am constatat o întârziere în emiterea autorizaţiei integrate de mediu la Termocentrala Rovinari. Nu stabilim noi cauzele. Nu există un timp special de autorizare. Cert este că la expirarea autorizaţiei vechi trebuia să se emită o altă autorizaţie. Controlul urmează să fie finalizat, iar Comisariatul General va dispune măsurile prevăzute de lege. Riscă sancţiune operatorul economic”, a explicat Gheorge Sanda, comisar şef în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.

Vizualizări: 1,573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: