Primii absolvenţi de liceu s-au înscris la Agenţia de şomaj

Mii de elevii din judeţul Gorj au absolvit anul acesta studiile liceale şi universitare şi nu puţini dintre ei vor deveni şomeri acum, la finalizarea studiilor. Pot beneficia de indemnizaţie de şomaj chiar şi cei care nu au promovat bacalaureatul, ca atare numărul şomerilor va creşte în această perioadă. Absolvenţii de liceu, care au luat sau nu bacalaureatul, mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi depune dosarul în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj.

Cei peste 2000 de absolvenţi de liceu din Gorj care nu au promovat examenul de bacalaureat pot beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă îşi depun dosarul până la 29 iulie, atunci când este termenul limită. La acest număr se mai pot adăuga şi absolvenţii care au promovat acest examen şi care nu doresc să urmeze studiile universitare. Până în prezent circa 100 de absolvenţi de liceu şi-au depus primul dosar pentru a beneficia de acest sprijin, însă reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj se aşteaptă să crească numărul solicitanţilor, acum după finalizarea examenului de bacalaureat. „Absolvenţii de liceu trebuie să se prezinte în termen de 60 de zile de la absolvire. Nu trebuie să aştepte să vadă dacă au luat sau nu bacalaureatul sau licenţa. Au obligaţia să vină cu primul dosar în acest termen. Prin acest prim dosar se înregistrează ca persoane în căutarea unui loc de muncă, după ce trec cele 60 de zile, urmează să vină cu cel de-al doilea dosar care este dosarul de şomer indemnizat, obligaţia prin lege este să demonstreze că a căutat un loc de muncă în acest termen şi nu a găsit. Din experienţa anilor trecut, ne aşteptăm să vină peste 2000 de absolvenţi să-şi depună dosarele”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Acte necesare

Primul dosar necesar pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj trebuie să conţină actul de studii prin care se adevereşte că au absolvit studiile liceale, respectiv studiile universitare şi adeverinţa de la medicul de familie prin care atestă că sunt apţi de muncă. De asemenea, solicitanţii trebuie să se prezinte şi cu actul de identitate la depunerea dosarului. La absolvenţii de studii universitare perioada de 60 de zile se calculează în funcţie de data în care au absolvit studiile, acestea diferă de la o facultate la alta.

Cursuri de formare profesională

Atât absolvenţii de liceu, cât şi cei ai unei facultăţi, pot opta pentru unul dintre cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Gorj. În luna iulie sunt organizate patru astfel de cursuri, trei dintre ele cu începere în 15 iulie. Pentru acestea din urmă doritorii mai au la dispoziţie doar două zile să se înscrie, numărul participanţilor la aceste cursuri fiind limitat. „Pentru cei cu studii superioare mai sunt câteva locuri, în jur de 10, pentru manager în activitatea de turism cu începere în 15 iulie. Mai avem un curs pentru cei cu studii superioare de director centru de informare turistică, tot 10 locuri. Avem un curs de ospătar, mai sunt cinci locuri, pentru cei care au absolvit studii preuniversitare cu începere tot în această perioadă. Mai este un curs de operator prelucrare date, cu începere la sfârşitul lunii”, a mai spus directorul AJOFM Gorj, Romeo Chiriac.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj va organiza alte cursuri de formare profesională în luna august.

Locuri de muncă

Absolvenţii de liceu şi facultate au posibilitatea să-şi găsească şi un job acum, la finalizarea studiilor. În prezent, prin AJOFM Gorj sunt disponibile 152 de locuri de muncă. Doar zece dintre ele sunt pentru absolvenţii de studii superioare. Se caută: inginer agronom, inginer autovehicule rutiere, inginer silvic, revizor gestiune, medic stomatolog, biolog şi asistent medical. Absolvenţii cu studii medii pot opta pentru un post de: ospătar, sudor, agent vânzări, confecţioner tricotaje, mecanic auto, lucrător în comerţ, bucătar, electrician auto, tehnician în industria confecţiilor, manipulant mărfuri, etc.  

Vizualizări: 277

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: