Prime de 400 RON şi concedii forţate la SNLO după Paşti
"Un' te duci tu mielule? În concediu domnule!", cam asta vor putea spune în vreo trei săptămâni cei mai mulţi dintre angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Circa 8000 de salariaţi din cei 9000 ai SNLO vor avea aproape două săptămâni de concediu obligatoriu după Paşti, din cauza scăderii cererii de cărbune.
Sute de mii de tone de cărbune zac în depozite de săptămâni întregi, iar cele care sunt vândute nu prea sunt plătite ori, dacă sunt plătite, banii vin înapoi doar parţial la SNLO pentru o parte însemnată a lor rămâne la firma de recuperare a creanţelor pe care fosta conducere a societăţii a pricopsit-o cu un contract ce nu poate fi reziliat. Şi, astfel, în lipsa unor veşti mai bune despre o eventuală Companie Naţională a Lignitului şi Energiei în Oltenia, actualii angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia trebuie să îşi refacă planurile de vacanţă pentru că şefii îi trimit în concedii imediat după Paşti. Ce se va întâmpla cu biletele de vacanţă din vară care le revin minerilor mai greu de spus acum, cert este că, imediat după ce vor ciocni ouăle roşii şi vor gusta din drob, aceştia vor avea suficient timp să îşi sape viile şi grădinile în cele două săptămâni în care stau acasă.
Protocol sindicate - administraţie
Criza livrărilor de cărbune nu reprezintă o noutate pentru ortacii cu state vechi de plată, astfel de situaţii fiind rezolvate şi în trecut de sindicate şi administraţie prin protocoale în baza cărora oamenii erau trimişi acasă temporar. Aşa se întâmplă şi acum, cele două părţi amintite încheind un protocol în care se precizează că în intervalul 21 – 30 aprilie salariaţii vor fi programaţi în concediu de odihnă. Decizia îi afectează pe cei mai mulţi dintre angajaţii SNLO, care oricum nu vor mai lucra de pe data de 17 aprilie, când munca este oprită cu ocazia sărbătorilor de Paşti.
Minerii nu vor reveni însă la lucru decât pe 4 mai, pentru că ziua de 1 Mai va fi liberă, iar următoarele două pică la sfârşit de săptămână. Astfel, după Paşti, angajaţii SNLO vor rămâne două săptămâni acasă. "Este o măsură conformă cu contractul colectiv de muncă. Erau şi alte posibilităţi, printre care şi aceea să fie trimişi oamenii acasă şi plătiţi mai puţin la salariu. Este situaţia aceasta cu depozitele de cărbune pline şi trebuie să găsim cu toţii soluţii", afirmă liderul sindical Viorel Temelescu.
La livrări se va lucra non-stop, dacă vor fi cereri
Activitatea în cadrul SNLO nu va fi însă întreruptă complet pentru că societatea va avea angajaţi care vor lucra şi şapte zile pe săptămână pentru a livra cărbune din depozitele societăţii. Protocolul dintre administraţie şi sindicate prevede şi faptul că salariaţii care au efectuat concediul de odihnă integral până la Paşti şi nu pot fi plasaţi în activităţile care se desfăşoară în perioada de întrerupere a activităţii de producţie vot fi plătiţi cu 75% din salariul de bază şi sporul de vechime.
Toţi salariaţii SNLO vor primi cu ocazia sărbătorilor de Paşti tichete cadou în valoare de 400 lei, societatea urmând să vireze prima chenzină pe luna aprilie pe carduri în perioada 28-29 aprilie, angajaţii care nu au carduri urmând să îşi ridice banii pe 4 mai, la reluarea lucrului.
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia urmează să disponibilizeze de la 1 mai circa 600 de salariaţi care mai au cel mult doi ani până la pensie, aceştia urmând să intre într-un program de prepensionare anticipată. Alte 700 de persoane ar urma să îşi piardă locurile de muncă, eşalonat şi asemănător, până în anul 2012, an în care SNLO ar urma să aibă circa 7800 de salariaţi, faţă de 51.000 câţi existau în 1996 în fosta regie autonomă a lignitului Oltenia.