Primării în pragul insolvenţei, altele în beznă de sărbători

Mai multe primării din Gorj au intrat în colaps financiar din cauză că rectificarea bugetară întârzie să apară. Dacă în unele comune s-a trecut la restricţionarea iluminatului public, altele riscă să rămână în beznă, chiar în pragul sărbătorilor. Lipsa banilor au făcut să se înregistreze restanţe la plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap, precum şi la salariile angajaţilor. Cea mai gravă situaţie se înregistrează la Negomir, unde primăria riscă insolvenţa din cauza arieratelor.

Angajaţii Primăriei Negomir au reuşit să-şi ia salariile, însă contribuţiile la stat sunt neplătite de trei luni. În momentul de faţă, primăria riscă să intre în insolvenţă din cauza arieratelor. Autorităţile au restanţe şi la bancă, nereuşind să achite la termen ratele unui credit contractat în anul 2006. „Cu chiu cu vai am reuşit să ne luăm salariile, dar fără să plătim contribuţiile la stat de trei luni. Datoriile către bugetul de stat sunt neachitate, am făcut un proiect de hotărâre cu toate arieratele şi restanţele, l-am depus la Consiliul Judeţean pentru a fi ajutaţi, dar am înţeles că s-au stopat demersurile pentru că miercuri s-ar aproba o rectificare bugetară”, a declarat Tudor Oiţă, primarul comunei Negomir.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât primăria nu reuşeşte să plătească ratele nici ratele la bancă. „Dacă nu vom primi bani la rectificarea de buget de săptămâna viitoare, în decembrie nu vom lua salariile, vom rămâne fără iluminat public, avem un credit luat de la bancă de prin anul 2006, la bancă, avem 600.000 de lei arierate şi plăţi restante. Riscăm să intrăm în insolvenţă. E o situaţie foarte dificilă, discutam şi cu fostul primar, nici pe vremea dumnealui Primăria Negomir nu a fost în această situaţie”, a precizat Tudor Oiţă.
Primăria Negomir a ajuns în această situaţie dezastruoasă din cauză că, începând cu data de 1 iunie, Complexul Energetic Oltenia şi-a restrâns activitatea de pe raza comunei. „Aveam două puncte de lucru Halda Pinoasa şi Jilţ Nord, dar şi-au retras Halda Pinoasa spre Timişeni, pe teritoriul Fărcăşeşti, iar la Nord au intrat pe teritoriul Mătăsariului. Acum primim de la complex undeva la 7.000-8.000 de lei/lună, de la 100.000 de lei. La începutul anului, am prognozat că vom încasa de la complex 1,2 milioane de lei, dar până acum n-am încasat nici 600.000 de lei, din suma menţionată în adresa Finanţelor”, spune primarul Oiţă.
Şi Primăria Scoarţa se confruntă cu mari probleme financiare. După ce a restricţionat iluminatul public, edilul local se teme că localitatea sa va rămâne în beznă chiar în pragul sărbătorilor. „Dacă nu vine rectificarea vom avea mari probleme, avem facturi neachitate, utilităţi neplătite. Am restricţionat iluminatul, de la 24:30 la 3:30, dacă nu vom primi bani, vom rămâne în beznă de sărbători”, a declarat Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarţa.
RECTIFICARE
Reprezentanţii Instituţiei Prefectului speră să apară o rectificarea bugetară până la sfârşitul lunii noiembrie. „Probabil va veni o rectificare bugetară pentru că mai sunt unităţi administrativ-teritoriale care au probleme, inclusiv unii agenţi economici mari cu capital de stat”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

Vizualizări: 3,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: