Primar: Trebuie să găsim soluții să nu mai fim mufați la sistemul energetic
Banii ce vor fi accesați prin Fondul de Tranziție Justă poate fi sinonim cu o resuscitare a județului Gorj. În total, 534 de milioane de euro pot atrage cei care vor să dezvolte o afacere aici.
Edilii promit să încurajeze viitorii investitori cu ce pot. Primarul din Roșia de Amaradia, de exemplu, susține că va căuta terenuri pe care să le poată pune la dispoziția investitorilor.
Astfel, vor fi create locuri de muncă în comunitate și, implicit, vor crește și veniturile primăriilor. „Rolul primarilor în chestiunea accesării de fonduri ar presupune să identificăm amplasamente și să punem la dispoziția privaților terenurile pentru viitoare afacere de care va beneficia comunitatea pentru că se vor crea locuri de muncă. Fiind pe raza localității, vor crește și veniturile la nivelul localității. Trebuie să gândim în perspectică. Se va pune problema ca autoritățile locale să trăiască din autofinanțare. Peste ani și ani, nu cred că mai pompează Guvernul sau Uniunea Europeană fonduri către comunități. Acum dau posibilitatea să depună proiecte și, în viitor, să se meargă pe autofinanțare”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia.
„Avem sistem de alimentare cu apă, noi gestionăm, noi plătim salariații, noi furnizăm apa. La iluminatul public, trebuie să accesăm fonduri pentru energie verde astfel încât să nu mai fie nevoie să fim mufați la sistemul energetic și să plătim acest serviciu. De-asta vin fondurile acum pe toate planurile, să dea posibilitatea comunităților locale să găsească variante”, a mai spus Cotojman, într-o emisiune la Radio Infinit.
Comisia Europeană a aprobat Programul Operațional Tranziție Justă 2021-2027 pentru România, în valoare de 2,5 miliarde de euro (fonduri europene 70% și contribuție națională 30%). Fondurile sunt destinate unui număr de șase județe: Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.