Primar: Guvernul ne fură cu acte în regulă
Liviu Cotojman, primarul comunei gorjene Roșia de Amaradia, spune că Guvernul ”fură de la primării cu acte în regulă”, prin intermediul firmelor private. Cotojman a explicat că toată cheltuiala suplimentară care reiese din creșterea salariilor în domeniul construcțiilor ajunge să fie suportată în cele din urmă din bugetele locale ale primăriilor care au proiecte de investiții în derulare. Primarul spune că nu își poate construi bugetul pe anul acesta decât dacă taie considerabil de la alte capitole. ”Suntem într-o situație disperată, noi, primarii care conducem administrațiile. Nu îmi vine să cred cum ia Guvernul banii”, a reacționat Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia.
Reporter: Care este stadiul proiectelor pe care le aveți în derulare la nivel de localitate?
Liviu Cotojman: Este o problemă cu care ne confruntăm noi, primarii. Guvernul acesta ne fură banii de la primării cu acte în regulă. Și mă exprim bine. A dat ordonanța aceasta, 114, prin care cresc salariile în construcții. Și asta înseamnă că noi, primăriile care avem investiții, că sunt cu finanțare europeană, că sunt de la Ministerul Dezvoltării sau din buget local, suntem obligate să actualizăm devizele. De fapt, constructorii actualizează devizele de lucrări și la o lucrare, să zicem de 500 mii lei, se mai pune în plus vreo 50 mii lei. Toate sumele acestea trebuie să-i pun eu din buget local, să-i dau firmei în cauză, iar firma dă banii la stat. Guvernul ne fură banii prin intermediul firmelor private, pentru că altfel nu putem să implementăm proiectul.
Rep.: Banii pe care i-ați primit de la Consiliul Județean îi puteți utiliza în acest scop?
L.C.: Cu alte cuvinte, ce ne-a dat Consiliul Județean, ni se ia pe partea cealaltă. Și ne nenorocesc. Trebuie să luăm în calcul, în buget, să prindem chestiile acestea, și nu ne ajung banii. Suntem în situația să nu putem instrumenta bugetele, cei care avem proiecte.
Rep.: Câte proiecte aveți în derulare?
L.C.: Crescând salariile, firmele trebuie să reactualizeze devizele privind manopera și contribuțiile la salarii. Vă dați seama că toată cheltuiala aceasta se suportă din buget local. Păi și eu, Roșia de Amaradia, care am 7 proiecte, plus unul pe fonduri europene și unul pe buget local, am făcut un calcul, îmi ia undeva la vreo 700 mii lei din buget local. De unde să pun banii aceștia? Adică banii aceștia sunt în plus față de contractele de finanțare. Nu pot să fac bugetul.
Rep.: Ați cerut lămuriri autorităților de la centru privind această problemă?
L.C.: Miercuri, am fost la București, am discutat cu cei de la minister. Le-am spus că sunt cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Nu-i interesează. Banii care s-au dat, aceia rămân. Toate diferențele acestea care sunt raportate la ordinul 114 trebuie suportate din buget local. În situația aceasta suntem puși în situația dea a face reduceri considerabile, nici nu știu pe unde, ca să mă încadrez cu banii. Și primarii încă nu știu chestia aceasta. Pot să spun așa, fără lipsă de modestie, că m-am apucat de buget și am aflat lucrul acesta. Nu am auzit alți primari până acum văietându-se, dar o să vadă când ajung în situația asta. Nu știu ce voi face. Sunt într-o situație de… M-am bucurat că am foarte multe proiecte și, acum, să nu pot să prind sumele acestea, ale Guvernului, în buget, că n-am de unde. N-am venituri, n-am de unde. Suntem într-o situație disperată, noi, primarii care conducem administrațiile. Nu îmi vine să cred cum ia Guvernul banii.